Utøverne

Maya Gysler

Sin unge alder til tross kan Maya Gysler (17) allerede vise til flere topp 6-plasseringer i ulike VM i iQFOiL-klassen. I senior-VM i 2024 overrasket Maya alle ved å ta seg helt til medaljefinalen og å ta sølv i U23-klassen. I 2023 ble Maya nummer fem i U19-VM og i 2022 ble hun kåret til Årets juniorseiler av Norges Seilforbund. I 2023 ble hun tatt ut på landslaget.

Hermann Tomasgaard

Hermann Tomasgaard (30) fra Drøbak vant bronse i OL i Tokyo med svært knapp margin, og han satser nå på å vinne en ny medalje i 2024 i enmannsjolle-klassen ILCA 7.

Hermann har seilt siden han var syv år og markerte seg allerede i ung alder som et usedvanlig talent. Han har vunnet flere nasjonale mesterskap og har en rekke internasjonale topplasseringer.

Høsten etter OL i 2021 var han ranket som verdens beste ILCA 7-seiler og ved inngangen til OL-året 2024 vant han VM-sølv. Hermann deler trener med Finlands beste seiler i klassen.

Marie Rønningen & Helene Næss

Helene Næss (31) og Marie Rønningen (28) fra Tønsberg seiler i tomannsjollen 49er FX, og de satser nå mot sitt tredje OL.

I 2016 måtte de se seg slått i den norske uttakningen, men de ble deretter ønsket som sparringspartnere til det brasilianske laget som senere vant OL i Rio de Janeiro.

Dette samarbeidet fortsatte frem mot OL i Tokyo, der det norske laget var en av medaljefavorittene. Helene og Marie hadde imidlertid ikke marginene på sin side og endte på 7. plass.

Nå satser de på å revansjere seg i OL i 2024

Line Flem Høst

Line Flem Høst (27) fra Oslo markerte seg tidlig som en dyktig seiler ved å bli juniorverdensmester i enmannsjolleklassen ILCA 6 i 2013.
Hun har også to VM-bronser som junior-seiler. Line har siden det seilt på et høyt internasjonalt nivå.

Hun innledet OL i Tokyo med å seile med den gule ledertrøya de første dagene, men det holdt ikke helt inn. 8. plassen hun fikk til slutt, ønsker hun nå å omgjøre til en medalje i 2024. Det er detaljer som blir avgjørende.

Høsten 2021 var Line ranket som verdens beste ILCA 6-seiler.

Endre Funnemark

Endre Funnemark fra Oslo ble tatt ut som en av de siste utøverne i den norske troppen til OL i 2021. Der deltok han i seilbrett-klassen RS:X. I OL imponerte han med svært god seiling i enkelte av OL-seilasene, men resultatene hans ble for ujevne til en plass helt i toppen. OL-deltakelsen har imidlertid gitt Endre verdifull erfaring, og han satser nå for fullt mot OL i i den nye seilbrettklassen iQFOiL.

Theodor Middelthon

Theodor Middelthon har gått gradene i norsk seilsport. Han begynte som så mange andre seilere i Optimist, men allerede som 13-14-åring målte han 180 cm på strømpelesten og var blitt altfor stor i den vesle rekrutteringsjollen.

Det førte ham over i klassene ILCA 4, 6 og 7 etter hvert som vekten økte og han strakk seg ytterligere seks centimeter til den høyden han har nå. Nå er han på landslaget i ILCA 7.

Mina Mobekk

Mina Mobekk (19) slo igjennom internasjonalt med et brak da hun ble europamester i iQFOiL i Patras i Hellas 14. mai 2023. I finalen mellom de ti beste slo hun knock out på samtlige konkurrenter ved først å vinne kvartfinalen, deretter semifinalen og til slutt selve finalen der kampen om de tre medaljene stod. Finalen foregikk under svært friske forhold i vind mellom 20 og 30 knops styrke. Seilerne hun slo var i utgangspunktet ranket langt høyere enn henne selv.

Mina Mobekk var med denne EM-tittelen den første norske senior brettseileren siden 1993 som vant en internasjonal medalje.

Uffe Tomasgaard

De olympiske leker i 2028 er Uffe Tomasgaards store mål. Da vil han være 28 år, men seilkarrieren hans vil på det tidspunktet allerede ha strukket seg over hele 23 av dem. For Uffe var bare fem år da han begynte å seile! Og han er på god vei mot målet – i 2023 ble han tatt ut på det norske landslaget – Norwegian Sailing Team.

Pia Dahl Andersen og Nora Edland

Det lå i kortene at både Pia Dahl Andersen og Nora Edland skulle bli seilere. Begge har foreldre som er meritterte og markante seilere, og begge har storesøstre som strakk ut kjølvannet før dem. Begge begynte med Optimist-seiling i Asker som femåringer – og nå seiler begge for KNS, der pappa Dahl Andersen, Geir, er daglig leder for KNS Seilsportsenter Ulabrand.