Utøverne

Maya Gysler

Sin unge alder til tross kan Maya Gysler (17) allerede vise til flere topp 6-plasseringer i ulike VM i iQFOiL-klassen. I senior-VM i 2024 overrasket Maya alle ved å ta seg helt til medaljefinalen og å ta sølv i U23-klassen. I 2023 ble Maya nummer fem i U19-VM og i 2022 ble hun kåret til Årets juniorseiler av Norges Seilforbund. I 2023 ble hun tatt ut på landslaget.

Hermann Tomasgaard

Hermann Tomasgaard (30) fra Drøbak vant bronse i OL i Tokyo med svært knapp margin, og han satser nå på å vinne en ny medalje i 2024 i klassen «Men’s Windsurfing» (ILCA 7). Hermann vant VM-sølv i år, noe som viser at han er godt i rute til å kunne kjempe om en ny OL-medalje. Før OL er han ranket som verdens 4. beste seiler i sin klasse.

Hermann har seilt siden han var syv år og markerte seg allerede i ung alder som et usedvanlig talent. Han har vunnet flere nasjonale mesterskap og har en rekke internasjonale topplasseringer i sin lange karriere som seiler på et høyt internasjonalt nivå. Sammen med treneren Anton Garotte, som Hermann har samarbeidet med i en årrekke, utgjør de en duo med enorm kunnskap og erfaring.

Hermann har inngått i en internasjonal treningsgruppe i de siste fire-fem årene, og seilerne i denne gruppen er blitt verdens ledende ILCA 7-seilere.

Marie Rønningen & Helene Næss

Helene Næss (33) og Marie Rønningen (30) fra Tønsberg seiler i tomannsjollen 49er FX, og de skal nå delta i sitt andre OL. Der vil de være en av medaljefavorittene i klassen «Women’s Skiff».

Den norske duoen har etter hvert opparbeidet seg en stor rutine gjennom blant annet å ha blitt europamestre to ganger. I OL i Tokyo i 2021 endte de på 7. plass. Deres styrke har vært seiling i lett vind, men de siste årene har de jobbet hardt med å forbedre seg i mye vind. Nå fremstår de som et av verdens beste lag uansett forhold, noe 5. plassen på verdensrankingen dokumenterer. 1. august 2024 vil det bli klart om målet om en OL-medalje vil bli nådd.

Line Flem Høst

Line Flem Høst (28) fra Oslo markerte seg tidlig som en dyktig seiler ved å bli juniorverdensmester i enmannsjolleklassen ILCA 6 i 2013.
Hun har også to VM-bronser som juniorseiler. Line har siden det seilt på et høyt internasjonalt nivå og har i de siste årene vært blant verdens ledende seilere.

Hun innledet OL i Tokyo med å seile med den gule ledertrøya de første dagene, men det holdt ikke helt inn. 8. plassen hun fikk til slutt, ønsker hun nå å omgjøre til en medalje i 2024. Før OL er hun ranket som verdens 7. beste seiler i sin klasse; «Women’s Dinghy» (ILCA 6). Det er detaljer som kommer til å avgjøre om hun når målet om en OL-medalje.

Theodor Middelthon

Theodor Middelthon (20) er blant verdens beste juniorer i ILCA 7. Det viste han sommeren 2024 da han under tøffe forhold og en nervepirrende finaledag ble U21-verdensmester. Det er toppen av hans karriere så langt Fra før av har han vunnet to EM-bronser i U19-klassen. Nå er han på det norske landslaget og sikter mot OL i 2028.

Theodor har gått gradene i norsk seilsport. Han begynte som så mange andre seilere i Optimist, men allerede som 13-14-åring målte han 180 cm på strømpelesten og var blitt altfor stor i den vesle rekrutteringsjollen.

Det førte ham over i klassene ILCA 4, 6 og 7 etter hvert som vekten økte og han strakk seg ytterligere seks centimeter til den høyden han har nå. Nå er han sammen med Hermann Tomasgaard og Christoffer Sørlie på landslaget i ILCA 7.

Mina Mobekk

Mina Mobekk (20) slo igjennom internasjonalt med et brak da hun ble europamester i iQFOiL i Patras i Hellas 14. mai 2023. I finalen mellom de ti beste slo hun knock out på samtlige konkurrenter ved først å vinne kvartfinalen, deretter semifinalen og til slutt selve finalen der kampen om de tre medaljene stod. Finalen foregikk under svært friske forhold i vind mellom 20 og 30 knops styrke. Seilerne hun slo var i utgangspunktet ranket langt høyere enn henne selv.

Mina Mobekk var med denne EM-tittelen den første norske senior brettseileren siden 1993 som vant en internasjonal medalje. Nå før OL er hun ranket som verdens nest beste brettseiler!

Pia Dahl Andersen og Nora Edland

Det lå i kortene at både Pia Dahl Andersen og Nora Edland skulle bli seilere. Begge har foreldre som er meritterte og markante seilere, og begge har storesøstre som strakk ut kjølvannet før dem. Begge begynte med Optimist-seiling i Asker som femåringer – og nå seiler begge for KNS, der pappa Dahl Andersen, Geir, er daglig leder for KNS Seilsportsenter Ulabrand.