Maya Gysler

Sin unge alder til tross kan Maya Gysler (17) allerede vise til flere topp 6-plasseringer i ulike VM i iQFOiL-klassen. I senior-VM i 2024 overrasket Maya alle ved å ta seg helt til medaljefinalen og å ta sølv i U23-klassen. I 2023 ble Maya nummer fem i U19-VM og i 2022 ble hun kåret til Årets juniorseiler av Norges Seilforbund. I 2023 ble hun tatt ut på landslaget.

Med en seilinteressert pappa og med hytte på Hvasser, var det ikke unaturlig at også Maya Gysler begynte å seile. Og som så mange andre, startet også hun sin seilkarriere i Optimist.

– Det mente pappa at jeg skulle gjøre, forteller Maya.

Maya er oppvokst på Ullern, så KNS’ anlegg «Ulabrand» på Bygdøy var nærmeste stoppested for å lære det.

Optimist-seiling var imidlertid ikke det helt store for Maya. Etter to år ga hun seg.

– Jeg var ikke moden for det, og tok en pause.

Faren var imidlertid ikke bare seilinteressert; han moret seg også med å seile brett. Og det fikk unge Maya lyst til å prøve.

– Da jeg seilte Optimist, så jeg på brettseilerne og syntes det så veldig gøy ut. Det ville jeg prøve! Og etter en stund meldte jeg meg på nybegynnerkurs, forteller Maya.

På Ulabrand forsøkte hun seg først med lånt utstyr, deretter fikk hun sitt eget Bic Techno-brett og så ble det foiling og seiling med små brett med mye seil i frisk vind. Farten fascinerte, og Maya tok spranget videre til OL-brettet iQFOiL.

Iver og mye trening har gitt gode resultater, og etter at Maya i 2023 toppet karrieren med 5. plass i iQFOiL Youth & Junior-VM i U19-klassen, ble hun høsten 2023 tatt ut på landslaget. Maya vil se hvor langt hun kan komme innen brettseiling.

– Jeg har lyst til å bli god. Kanskje best. Lysten driver meg, og det er drømmen og målet å kunne drive med det jeg liker aller best. Det er også et privilegium, og jeg har lyst til se hvor langt jeg kan komme.

Maya trener seks dager i uken, og seiler så mye som mulig når det er vind til det. Hvasser er favorittstedet i Norge, for det er ikke alltid det blåser i Indre Oslofjord. Men det blir mye seiling også i utlandet. På Gardasjøen og Lanzarote liker hun seg godt.

– For å bli god i iQFOiL må du ha det mentale på plass. For når du kommer på et høyt nivå, seiler alle like fort og har teknikken på plass. Da er det valgene du tar som blir avgjørende.

Starten betyr mye i iQFOiL.

– Det er vanskelig og det går fort. Du skal være på linjen med maksimal fart i det starten går. Samtidig skal du ha kjempet deg til å ha den beste plassen. Det er veldig mye som skjer på en gang.

Men det er dette Maya synes er morsomt; opplevelsen av fart og mestring. At hun hele tiden kan lære seg noe nytt og se progresjon i arbeidet og treningen hun legger ned.

– Men bare det å kunne seile og foile ute på sjøen er en veldig god følelse i seg selv. Jeg får ikke den samme gode følelsen i noe annet jeg driver med, sier Maya Gysler.

Ingen ekstra bilder

Født: 21. juli 2006

Høyde: 175 cm
Seilforening: Kongelig Norsk Seilforening
Sivilstatus:  
Utdannelse: Går på videregående NTG Bærum
Aktivitet utenom seiling: Langrenn, skøyter, sykling, ishockey

Trener: Olga Maslivets

Følg Maya på Instagram

GJELDENDE VERDENSRANKING

Mars 2024: 23. plass

VERDENSMESTERSKAP:

2024: 10. plass – iQFOiL (sølv i U23-klassen)

2023: 39. plass - iQFOiL

2023: 5. plass - iQFOiL Youth & Junior

EUROPAMESTERSKAP

2023: 65. plass - iQFOiL

2023: 5. plass - IQFOiL Youth & Junior

NORGESMESTERSKAP

World Sailing Profile

Maya Gysler