Mina Mobekk

Mina Mobekk (19) slo igjennom internasjonalt med et brak da hun ble europamester i iQFOiL i Patras i Hellas 14. mai 2023. I finalen mellom de ti beste slo hun knock out på samtlige konkurrenter ved først å vinne kvartfinalen, deretter semifinalen og til slutt selve finalen der kampen om de tre medaljene stod. Finalen foregikk under svært friske forhold i vind mellom 20 og 30 knops styrke. Seilerne hun slo var i utgangspunktet ranket langt høyere enn henne selv.

Mina Mobekk var med denne EM-tittelen den første norske senior brettseileren siden 1993 som vant en internasjonal medalje.

På en måte var det lukten og smaken av vafler og gleden over å bade som brakte Mina Mobekk inn i brettseiling. Hennes eldre søster, Kaja, hadde begynt å seile, oppildnet av en pappa som også seilte brett, og Mina ble med til Ulabrand på Bygdøy der Minas mamma stekte vafler til nybegynnerne. Og vafler likte Mina godt.

På Ulabrand fikk hun også se hva søsteren holdt på med.

– Da tenkte jeg at, hmm, jeg liker jo å bade, så det der har jeg også lyst til å prøve.

Mina Mobekk har gått gradene innen brettseiling og våren 2023 toppet hun karrieren – så langt – med å bli europamester i iQFOiL. FOTO: Morten Jensen

Og Mina fikk prøve –og likte det. Hun ble en brettseiler i KNS og opp igjennom årene har hun seilt ulike brett-typer og hatt forskjellige trenere som har hjulpet henne frem.

En oppvåkning om at hun også kunne bli en god brettseiler, fikk hun som 15-åring under EM i Bic Techno 293 i Hellas.

– Der opplevde jeg å vinne to av seilasene. Jeg ble veldig overrasket over at jeg kunne gjøre det så bra, så den opplevelsen betød mye for meg.

Et annet høydepunkt for Mina var nordisk mesterskap i iQFOiL i 2021, der det også vanket en førsteplass.

Uttatt på landslaget

I 2022 var Mina den av de norske damene i iQFOiL som plasserte seg jevnest og best igjennom sesongen, og for sesongen 2023 ble hun tatt ut på landslaget.

– Jeg synes seiling er ekstremt gøy, og jeg har lyst til å satse. Det å kunne delta i et OL er jo en drøm, sier hun.

Samværet med de andre seilerne på landslaget – ikke bare de som seiler brett, men også de øvrige på laget – setter hun pris på, og hun vil gjerne begynne å seile i «vanlige båter» når brett-karrieren en gang er over.

Mina er glad i å trene – på vannet og fysisk. Hun liker godt å løpe, og om vinteren er hun mye på ski. Det er praktisk talt ikke en dag i uken hvor hun ikke trener i en eller annen form. Hun er også bevisst på at det mentale skal stemme, «så jeg får tatt ut mitt beste i konkurransene».

– Så ja, jeg trener en god del, konkluderer Mina.

Erfaringer og trening har hun delt med de andre jentene i det norske seilmiljøet, men hun håper også kunne trene mer med utenlandske brettseilere.

Ingen ekstra bilder

Født: 11.06.2004

Høyde: 174 cm
Seilforening: Kongelig Norsk Seilforening
Sivilstatus:  
Utdannelse: Wang Toppidrett
Aktivitet utenom seiling: Langrenn, alpint

Trener: Maciek Kluszczynski

Følg Mina i sosiale medier:

Facebook

Instagram

GJELDENDE VERDENSRANKING

April 2024: 4. plass i iQFOiL Damer

VERDENSMESTERSKAP

2024: 11. plass - iQFOiL Damer (bronse i U23-klassen)

2023: 4. plass - iQFOiL Damer

2022. 36. plass - iQFOiL Damer

2021. 36. plass - iQFOiL Damer

2019: 48. plass - Bic Techno 293 Damer

EUROPAMESTERSKAP

2023: Gull – iQFOiL damer U21

2023: Gull – iQFOiL damer

2022: 35. plass - iQFOiL Damer

2021: 33. plass - iQFOiL Damer

2019: 27. plass - Bic Techno 293 Damer

NORGESMESTERSKAP

2020: Bronse - Bic Techno 293

WORLD SAILING PROFILES

Mina Mobekk