6 + 6 + 6 = 25./25. i Laser-EM

October 13, 2020
Morten Jensen
Tre 6. plasser siste dag sørget for at Line Flem Høst og Hermann Tomasgaard til slutt endte på hver sin 25. plass i Laser-EM i Gdansk i Polen.

Laser-EM i Gdansk i Polen ble ikke helt hva norske seilere og trenere hadde håpet på i forkant. Line Flem Høst og Hermann Tomasgaard ble begge nevnt blant medaljekandidatene, men etter hvert som mesterskapet utviklet seg. ble de så langt fra det. Lines trener, Lars Loennechen, henger imidlertid ikke med nebbet av den grunn.

– Nei, slett ikke, sier han.

– Selv om mesterskapet resultatmessig gikk «åt skogen», var det likevel mye bra. Mesterskapet har gitt oss en del å jobbe med, og noe av det vi begynte å fokusere på, er å bli flinkere til å gire om trimmen når det blir lite vind. Det fikk Line bedre og bedre til – og det skal vi jobbe videre med.

Ekstremt vanskelige forhold

Han forteller om et mesterskap med ekstremt vanskelige forhold. Banen bød på store vindskift, og vinden kunne tidvis dø nesten helt ut – for så å komme igjen. Han forteller for eksempel om en seilas der Line lå helt i front av feltet på lensen, vinden døde og kom igjen aktenifra. Det betød at hele feltet kom og passerte henne innen hun fikk vind. Da rundet hun som nummer 50. Det var flere slike episoder som snudde opp ned på feltet. 

 Frisk natur
 «FRISK NATUR»: Det var ikke akkurat frisk og ren natur i omgivelsene rundt regattabanen. FOTO: Robert Hajduk

At hun mistet en 4. plass på grunn av at hun fikk sitt andre gule kort, hjalp heller ikke på sammenlagtresultatet.

Lines gode venninne, Anne-Marie Rindom fra Danmark, seilte inntil i dag en helt suveren serie og ledet stort, men hun fikk lære at intet er avgjort før siste seilas er unnagjort. Etter å ha hatt en 9. plass som sitt dårligste resultat, buttet det fullstendig i dagens seilaser. Hun fikk en 19. og en 16. plass – og med det tapte hun på målstreken for nederlandske Marit Bouwmeester. Hun ble europamester med to poengs margin til den danske seileren.

Nye båter i fokus

Anne-Marie Rindom var en av få seilere som benyttet de nyproduserte Laser-jollene fra italenske Devoti, og det ble snakket en del om at det kunne ha noe med Rindoms imponerende serie å gjøre. Line Flem Høst har også anskaffet en slik båt, som ble levert rett før mesterskapet. Men ukjent med den, valgte hun å bruke sin gamle. Men den sviktet henne.

– Etter første dag oppdaget vi at kjølkassen var helt myk på den ene siden, og at det åpenbarte seg en sprekk i den som skapte lekkasje når det ble bevegelser. Vi forsøkte å tejpe sprekken med mer eller mindre hell. Vi skal ikke skylde på båten, men det er ingen tvil om at Line i hvert fall ikke hadde noen fordel av Laser-jollen hun seilte, sier Lars Loennechen.

Opptur til slutt

I dagens seilaser endte Line på en 24. plass før hun avsluttet mesterskapet med en 6. plass.

– Akkurat det var en god avslutning å ta med seg hjem etter mesterskapet, sier treneren.

 Hermann Tomasgaard Thom Touw
 25. PLASS: Lite stemte for Hermann Tomasgaard under EM, men to 6. plasser siste dag reddet noe. 25. plass ble EM-fasit. FOTO: Thom Touw.

Hermann Tomasgaard, som heller ikke har fått til mesterskapet, fikk også en opptur i dag og avsluttet med to 6. plasser. Med det avanserte han fra 44. til 25. plass sammenlagt. Samme plassering som Line Flem Høst endte på.

I Laser Standard-klassen for menn var det tredobelt britisk seiler med Elliot Hanson helt på topp. Hermanns treningspartner, Philipp Buhl, ble nummer syv, mens Kaarle Tapper fra Finland, som Hermanns trener, Anton Garotte, også er trener for, ble nummer 22.

Caroline Rosmo ble nummer 10 i sølvfinalen. Henrik Kaastad Ørjavik ble nummer 31 i sin sølvfinale, mens Jens Kaastad Ørjavik ble nummer 29 i Laser Radial for menn.

Komplette resultater

Read more

Line Flem Høst med fra start

October 8, 2020
Morten Jensen
Med 2. og 3. plass på åpningsdagen av Laser-EM, er Line Flem Høst med i têtstriden fra start av. For Hermann Tomasgaard ble det en dårlig dag.

Line Flem Høst stod for en strålende åpning av Laser-EM da hun under «sykt varierende forhold», som juniortrener Peer Moberg kaller det, seilte inn til to solide resultater helt i toppen. Med 2. og 3. plass er hun á poeng med sin danske venninne og treningspartner, Anne-Marie Rindom, som leder med 1. og 4. plass. Samme poengsum har også nederlandske Marit Bouwmeester. Hun har også en 2. og 3. plass og deler annenplassen sammenlagt med Line.

Lines oppskrift var gammel og god:

– Jeg fikk to gode starter og holdt meg mellom merket og feltet, forteller hun i intervjuet med Peer Moberg etter dagens seilaser.

Resultatlisten viser at de som gjerne dominerer Laser Radial-klassen, ligger helt i topp, selv om forholdene er vanskelige.

– Det er nok større forskjell mellom de gode og sjiktet bak i Radial-klassen enn det er i Standard-klassen. Der er det 40 seilere som kan gå til topps, sier Moberg.

Og Hermann Tomasgaard var ikke blant disse 40 i dag. Med to 25. plasser i sitt startfelt, ligger han på 44. plass etter første dag.

De tre andre norske seilerne fikk også erfare at forholdene var vanskelige i dag – og at det internasjonale nivået i Laser-klassen er høyt.

Caroline Rosmo fikk en 30. og 35. plass og ligger på 66. plass sammenlagt av 107 seilere i Laser Radial for damer. Jens Kaastad Ørjavik er nummer 29 av 30 i mennenes Radial-klasse, mens broren Henrik er nummer 117 av 126 i Standard-klassen.

Etter dagens seilaser oppdaget Line Flem Høst en sprekk i kjølkassen. Den blir tejpet før morgendagens seilaser og vil forhåpentlig ikke hindre henne.

Read more

Norske favoritter i Laser-EM

October 7, 2020
Morten Jensen
Hermann Tomasgaard  og Line Flem Høst er begge blant favorittene i Laser-EM som starter i Gdansk i Polen torsdag.

– Det jeg har sett av Hermann under trening og regattaer; først under den store treningssamlingen på Hvasser i sommer og deretter under Kielerwoche, forteller meg at han definitivt er en av favorittene til å vinne gull her i EM, sier Peer Moberg, som er i Gdansk for å følge opp norske Laser-seilere i sjiktet under de norske toppseilerne.

– Og med de resultatene Line har oppnådd i år, er også hun en soleklar favoritt til å ta medalje og være topp seks i Laser Radial for damer, sier han.

Stor deltagelse

Selv har Peer med seg tre seilere som han skal følge opp under EM: Caroline Rosmo i Laser Radial, Henrik Kaastad Ørjavik i Laser Standard og 15 år gamle Jens Kaastad Ørjavik i Laser Radial for herrer. Denne trioen og de to medaljekandidatene utgjør den norske troppen i Gdansk i Polen.

At mange er sulteforet på regattaseiling er tydelig. Laser Standard-klassen teller hele 136 seilere, hvorav 16 kommer fra ikke-europeiske land. I Radial-klassen for damer stiller tilsammen 112 seilere.

Mesterskapet starter torsdag 8. oktober, og værvarselet for første regattadag lyder på vind med 11–14 knops styrke. Temperaturen er behagelig: 17–18 grader, så alt tegner til å bli en flott regattadag.

Nye båter

Ved siden av selve mesterskapet er de nye Laser-jollene, som er produsert i Polen og England, den store snakkisen i Gdansk. Etter mye bråk det siste året er produsentmonopolet i Laser-klassen opphørt. Nå kan flere bygge Laser-joller etter de klassereglene som gjelder, og mange er nysgjerrige på de nye båtene som noen deltagere benytter.

Ingen av de norske seilerne seiler med slike båter i EM, men Line Flem Høst skal etter sigende ha anskaffet en polsk båt hun vil prøve senere. Bak de polskbygde båtene står det italiienske verftet Devoti, samme produsent som har et godt ry på seg for å bygge Finnjoller. 

Read more

EM-sølv til Helene Næss og Marie Rønningen

October 5, 2020
Øyvind Bordal/Morten Jensen
Helene Næss og Marie Rønningen fra Tønsberg Seilforening tok sølv i EM i OL-klassen 49er FX.

De to Tønsberg-jentene forsvarte derved EM-sølvet de tok i 2019 og tok sin tredje EM-medalje på rad. I 2018 ble de europamestre. Og med EM-sølvet dokumenterte nok en gang at de er et av Norges fremste medaljehåp under neste års olympiske leker. De siste to seilasene ble seilt søndag etter et ukelangt mesterskap på den østerrikske innsjøen Attersee under krevende forhold.

– Vi er kjempefornøyde, sier trener Thomas Guttormsen.

– Jentene har tidligere slitt med å seile i vanskelige forhold, med pålandsvind og store skift. Vi har lagt ned et stort arbeide med akkurat denne biten i år. Vi visste at det ville bli slike forhold her på Attersee, og at det vi hadde trent på, ville bli testet for alvor denne uken. Og det ble det virkelig! Helene og Marie fikk det til i alle seilasene, bortsett fra i ett, så vi er virkelig fornøyde med hele prosessen.

Tett kamp

Vinnere ble tyske Tina Lutz/Susann Beucke. De lå i teten hele veien, og seilte fantastisk sterkt og stabilt. Likevel ble de hardt presset av de norske jentene, som var de eneste som virkelig utfordret dem i kampen om gullet.

– Det ble tett, forteller Guttormsen.

– Før siste dag var det bare to poeng mellom dem og langt ned til resten. Vi var på vannet klokken halv syv om morgenen på søndag, mens det ennå var mørkt, og ventet på daglys og vind ute på banen. Først ved halv elleve-tiden kom vinden, en tricky og ustabil sønnavind, og vi fikk to seilaser om formiddagen. Tyskerne var bunnsolide, med to andreplasser, men Helene og Marie klarte seg også fint igjennom, med 6 og 8. plass. Så da var sølvmedaljen egentlig sikret.

Gull innenfor rekkevidde

Om ettermiddagen kom solgangsbrisen, og dermed ble det gjennomført ytterligere to seilaser i fine forhold den siste dagen. Den norske båten satset alt på gullet, og seilte med høy risiko. Det gikk den gale veien, og førte til seriens eneste dårlige resultat, en 20. plass.

– Likevel var gullet stadig innenfor rekkevidde før siste seilas, sier Guttormsen.

– Det manglet bare åtte poeng, og det går fort i dette feltet. Jentene kom foran, som de skulle, og det så lyst ut – de la fort fire-fem båter mellom seg og tyskerne. Men tyskerne hang godt på hele veien, og i mål manglet det desverre fire poeng. Tett på – men det er bare å gratulere Tina og Susann. Helene og Marie seilte et supergodt mesterskap, men tyskerne seilte enda bedre.

Resultatet  på den østerrikske innsjøen forteller at Helene og Marie har brukt den rare 2020-sesongen godt. De har trent i Norge i store deler av våren og sommeren, men i perioder hvor andre land har vært korona-grønne, har de også trent i Danmark og Tyskland.

– Det var en smell i trynet da korona kom inn over Europa. Men samtidig var det en lettelse at OL ble utsatt. Det var kjipt, men greit. Nå er vi fornøyde med å få ett år til. Vi har fått mange timer på sjøen og har kunnet trene på det vi trengte å trene på, sier Helene Næss til VG.

Nå går turen direkte til Cascais i Portugal. Her det blir to ukers trening med andre internasjonale toppseilere – fire av verdens åtte beste lag skal trene sammen for å bli enda sbedre på veien mot OL neste år.

 Pia og Nora EM 2020 Tobias Stoerkle
 DEBUT: Pia Dahl Andersen og Nora Edland debuterte i EM med en 32. plass. FOTO: Tobias Stoerkle

De andre nordmennene

For Pia Dahl Andersen og Nora Edland fra KNS var EM deres første, store internasjonale mesterskap på seniornivå. Det endte med en 32. plass. De fikk imidlertid vist sitt potensiale underveis: I søndagens første seilas i sølvfeltet fikk de en 4. plass.

Mathias Berthet/Alexander Franks-Penty fra KNS, som også debuterte internasjonalt i klassen, stod for en sterk avslutning i sølvfeltet søndag med 2. og 3. plass i to av seilasene. Samlet sett ble det en 37. plass. Tomas Mathisen/Jeppe Nilsen (Risør/KNS) sluttet som nummer 41, men deltok ikke i nest siste seilas.

Nacra 17-klassen hadde også sitt EM på Attersee, og Nicholas Fadler Martinsen og Martine Steller Mortensen fra KNS seilte inn til 22. plass.

Komplette resultater

Tracking og annen informasjon på SAP Sailing

 Nichlas og Martine EM 2020 Tobias Stoerkle
 22. PLASS: Nicholas Fadler Martinsen og Martine Steller Mortensen endte til slutt på en 22. plass i EM. Foto: Tobias Stoerkle.
Read more

EM-sølv til Næss/Rønningen

October 5, 2020
Øyvind Bordal

Etter en imponerende stabil serie under ekstremt krevende forhold, kan et av verdens beste 49er FX-lag henge enda en EM-medalje rundt halsen! Kun tyske Lutz/Beucke var bedre enn de norske jentene på Attersee.

”Vi er kjempefornøyde”, sier trener Thomas Guttormsen. ”Jentene har tidligere slitt med å seile i vanskelige forhold, med pålandsvind og store skift. Vi har lagt ned et stort arbeid med akkurat denne biten i år – vi visste at det ville bli sånne forhold her på Attersee, og at det vi hadde trent på ville bli testet for alvor denne uka. Og det ble det virkelig! Helene og Marie fikk det til i alle løpene, bortsett fra ett, så vi er virkelig fornøyde med hele prosessen."

Tett kamp

Vinnere ble tyske Tina Lutz/Susann Beucke. De lå i teten hele veien, og seilte fantastisk sterkt og stabilt. Likevel ble de hardt presset av de norske jentene, som var de eneste som virkelig utfordret dem i kampen om gullet.

"Det ble tett", forteller Guttormsen. "Før siste dag var det bare to poeng mellom dem, og langt ned til resten. Vi var på vannet klokken halv syv om morgenen, mens det stadig var mørkt, og ventet på daglys og vind ute på banen. Først ved halv elleve-tiden kom vinden, en tricky og ustabil sønnavind, og vi fikk to løp om formiddagen. Tyskerne var bunnsolide, med to andreplasser, men Helene og Marie klarte seg også fint igjennom, med 6 og 8. Så da var sølvmedaljen egentlig sikret."

Gull innenfor rekkevidde

Om ettermiddagen kom solgangsbrisen, og dermed to løp i fine forhold. Den norske båten satset alt på gullet, og seilte et løp med høy risiko. Det gikk den gale veien, og førte til seriens eneste dårlige resultat, en 20. plass.

"Likevel var gullet stadig innenfor rekkevidde før siste løp", sier Guttormsen. "Det manglet bare 8 poeng, og det går fort i dette feltet. Jentene kom foran, som de skulle, og det så lyst ut – de la fort fire-fem  båter mellom seg og tyskerne. Men tyskerne hang godt på hele veien, og i mål manglet det desverre fire poeng. Tett på – men det er bare å gratulere Tina og Susann. Helene og Marie seilte et super godt mesterskap, men de seilte enda bedre."

Til Cascais

Nå går turen direkte til Cascais, Spania, sier Guttormsen. Her det blir to ukers trening med andre internasjonale topp-besetninger – fire av verdens åtte beste besetninger skal trene sammen, og bli enda skarpere på veien mot OL neste år.

Andre norske seilere:

Pia Dahl Andersen/Nora Edland, som deltok i sin første internasjonale regatta i klassen, endte som 33, og nådde å vise potensiale underveis: I dagens første løp fikk de en 4. plass i sølvfeltet.

49er: Mathias Berthet/Alexander Franks-Penty, som debuterer internasjonalt i klassen, fikk en super sterk avslutning i sølvfeltet i dag, med 2. og 3. plass i to av seilasene. Samlet sett ble det en 36. plass. Tomas Mathisen/Jesper Nilsen sluttet som 41, men deltok ikke i siste seilas.

Nacra: 22. plass til Nicholas Fadler Martinsen/Martine Steller Mortensen.

Fulle resultater, tracking og annen informasjon på SAP Sailing:

https://49ereuros2020.sapsailing.com/gwt/Home.html#/regatta/leaderboard/:eventId=bc806190-1c04-4222-b21b-898a08b97e54&regattaId=2020%2049erFx%20European%20Championships

Read more

EM på alpesjø for de raskeste OL-klassene

October 1, 2020
Øyvind Bordal

De raskeste blant de olympiske klassene er samlet i Østerrike denne uken. Det er EM i tre klasser, Nacra, 49er og FX. Kampplassen er Attersee, den største innsjøen i alpelandet, beliggende knapt 500 meter over havet. Sjøen er ca 10 nautiske mil lang, men bare godt to mil bred. Forholdene er, som de fleste seilere kan forestille seg, skiftende. "Vi har hyppige vindskift på 30 grader og store trykkforskjeller, og i disse klassene gir det enorme fartforskjeller i feltet. Det handler om å nullstille ved hver bøye, og mentalt starte på nytt, for alt kan skje på veien til neste merke", sier trener Thomas Guttormsen.

Nacra i topp ti?

20190331 140441 MJP 2Fra en RIB på den kjølige innsjøen, omgitt av snøkledte fjell, forteller sportssjef Rigo de Nijs at de norske seilerne har litt forskjellige målsetninger: "Nacra-seilerne, Nicholas Fadler Martinsen/Martine Steller Mortensen, har allerede skaffet Norge en nasjonsplass til OL, og skal gjerne ligge i topp ti – både her og i kommende internasjonale stevner."

 

 

FX med vinnersjanser

"FX-seilerne Helene Næss/Marie Rønningen er allerede i den internasjonale toppen i deres klasse", sier Nijs, "med gull og sølv i de foregående europamesterskapene, og de seilte godt også i Kiel. For dem er dette stevnet kanskje ikke det mest relevante i år, ettersom det jo seiles på en patchy innsjø, og dermed ikke har så mye med OL-banen å gjøre – men omvendt er det jo også et race, og det er alltid en disiplin i seg selv."180804 JR AARHUS 113999 2299 1000

Pia Dahl Andersen/Nora Edland debuterer etter et år i FX-klassen, og er med for å bygge erfaring i et internasjonalt felt.

49ere i læringsmodus

For 49erne er det en litt annen situasjon. Norge har ennå ikke noen olympisk nasjonsplass i denne klassen. "Når det gjelder nasjonsplassen, så kan den først komme i påsken neste år, i Palma, Mallorca, og det skal mye til for at det skal lykkes", sier Guttormsen. "Men alt kan skje. Tomas Mathisen seiler her nede med Jeppe Nilsen, og så har vi et nytt 49er-team med, Mathias Berthet/Alexander Franks-Penty. Det er deres første internasjonale stevne i klassen, så de er her for å lære. Et godt resultat fra dem vil være en kjempebonus, men allerede i dag, under det første racet, har de vært godt med framme i feltet.

Kvalifikasjon i tre dager

EM på Attersee seiles med innledende kvalifikasjonsløp i tre dager, og deretter finaleseilaser fram til søndag, hvor det er premieutdeling. Kvalifikasjons-seilasene seiles i to felt i 49er og FX, og et samlet felt i Nacra.

Tracking og live-sending her: https://www.sapsailing.com/gwt/Home.html

Resultater: https://www.manage2sail.com/no/event/2020Euros#!/entries?classId = b8af32dd-d536-4bcc-8fd5-69c40cfaa8c0

Read more

Godt norsk resultat etter korona-pausen

September 14, 2020
Morten Jensen
De norske seilerne innfridde under Kieler Woche etter den halvt år lange korona-pausen. Spesielt fikk Anders Pedersen en opptur siste dag.

Det blåste godt under årets september-utgave av Kieler Woche, noe som betød at seilere brått og brutalt fikk skylt møllkulene ut av seil, kropp og sinn. Første dag bød på fire norske tjuvstarter, og  det handlet også om noen kullseilinger utover i serien. Men de norske resultatene kom etter hvert, og siste dag kunne Anders Pedersen seile inn til den gamle OL-havnen i Kiel med to seire i boks.

Det ga ham en 5. plass og en god følelse til slutt, og med den fikk han det beste norske resultatet.

– Da stemte det meste; teknikken og farten. Jeg vet at jeg etter et lengre regatta-avbrekk trenger litt tid på å komme i gang igjen, men mot slutten av serien kjente jeg at det stemte. Tempoet er høyt på dette nivået, og man må være på ballen hele tiden for å hevde seg. Det var deilig å kjenne at det funket siste dag, sier Anders.

Han innrømmer at det at OL ble utsatt et år, ga ham en liten knekk. Og at korona-tiden har vært tung.

  Å seile alene i Drøbaksundet, som jeg har holdt på med i 15 år, er ikke alltid like moro, sier han.

Nå venter nye dager med trening i Drøbaksundet, men denne gangen blir han ikke alene. For med seg hjem til Norge har han kanadieren Tom Ramshaw, svenske Max Salminen og Oskari Muhonen fra Finland.

– Nå skal vi være to uker her i Drøbak og trene sammen. I oktober blir det ikke så mye seiling på meg, men derimot mye fysisk trening. Og så ser det som vi reiser til Lanzarote i november. Dit kommer så godt som alle de beste Finnjolle-seilerne.

For Finnjolle-klassen er alle mesterskap avlyst i år, og første store regatta tegner til ført å bli på Mallorca i mars 2021 – om ikke koronaviruset setter en stopper for det.

Solid og sterkt i toppen

Ved siden av Anders seilte også Line Flem Høst en solid serie i Kiel og endte til slutt på en 6. plass av 46 Laser Radialk-seilere. Hun dokumenterte dermed at hun virkelig har etablert seg i verdenstoppen i denne klassen.

Hermann Tomasgaard ledet etter dag to i Laser Standard, men falt ned til 7. plass etter tredje dag. På den siste dagen måtte han kaste inn håndkleet på grunn av forkjølelse og tette bihuler, slik at sluttresultatet ble en 14. plass. Olai Hagland ble nummer 55 og Theodor Middelthon nummer 59 av Laser Standard-klassens 80 deltagere.

Bekreftet sitt kandidatur

For Nicholas Fadler Martinsen og Martine Steller Mortensen representerte Kieler Woche nok en bekreftelse på at de er reelle OL-kandidater. De endte på en 10. plass, noe som i et mesterskap ville ha gitt medaljefinale.

– I Nacra 17 har nesten alle nasjonene allerede tatt ut sine OL-seilere, slik at klassen nå i stor grad består av kun ett lag fra hver nasjon, pluss en del yngre seilere som satser mer langsiktig. I dette selskapet har Nicholas og Martine absolutt gjort fremskritt, og de forbedrer seg stadig, forteller FX-terener Thomas Guttormsen, som også har et øye for Nacra-seilerne.

Når det gjelder hans egne seilere, Helene Næss og Marie Rønningen, synes han Kiel ga mange gode svar.

– Det er ekstremt vanskelig å seile i Kiel med mye og vekslende vind, spesielt på den indre TV-banen der de seilte mye, men jeg synes Helene og Marie er blitt mye flinkere til å lese spillet og finne ut av veivalgene. Dette har vi trent mye på i det siste, og jeg synes de har gjort store fremskritt, sier Thomas Guttormsen.

Resultatmessig ble det en 10. plass. De seilte med sin eldste båt og brukte ikke sin beste mast.

– Vi visste det ville bli mye vind og ville ikke risikere å ødelegge noe av det beste utstyret vårt.

De norske jentene slet derfor litt med farten, men de var likevel nære på å vinne to seilaser.

– Vi har mer fart inne, men det er små marginer, sier Thomas Guttormsen.

To EM venter 

Den nye 49er-konstellasjonen Tomas Mathisen og Jeppe Nilsen seilte tidvis sterkt og hadde en 7. og en 8. plass i to seilaser. De ble til slutt nummer tre i sølvfeltet og på 29. plass totalt. 

Nå venter EM på Lake Attersee i Østerrike for 49er/FX- og Nacra 17-seilerne. Der vil Norge være representert med to FX-lag, to eller tre 49er-lag og et Nacra 17-lag.

For Laser-seilerne blir det EM i Gdansk i Poen fra 6. til 13. oktober.

Komplette resultater i Kiel

Read more

Regattasugent landslag deltar i Kiel

September 9, 2020
Morten Jensen
For første gang på syv måneder skal landslagsseilerne atter få måle krefter mot den øvrige verdenseliten. Kieler Woche starter i morgen, torsdag 10. september.

– Det føles helt uvirkelig og litt sprøtt å være her. Vanligvis yrer det av liv, folk, telt og sponsorplakater – nå er havnen her i Kiel hermetisk lukket og kun tilgjengelig for arrangører, seilere og trenere, forteller Thomas Guttormsen, trener for Helene Næss og Marie Rønningen i 49erFX.

De norske seilerne ankom onsdag formiddag – første regattastart er på torsdag. Også det å ha så kort tid før en start, er uvanlig, for planen er at seilerne skal oppholde seg kortest mulig i Tyskland. Og når de kommer hjem igjen etter regattaslutt på søndag, venter 10 dagers karantene.

Blir spennende å måle krefter

Det som imidlertid overskygger alt dette, er muligheten de nå har for atter å kunne få seile mot internasjonale konkurrenter igjen – for så å få en pekepinn om hvor man står etter syv måneder med internasjonal isoloasjon. Konkurranselysten er stor etter et så langt opphold.

– Ja, det blir veldig spennende, sier Guttormsen.

– Vi vet det er mange av konkurrentene våre som har fått trent godt i disse månedene, men vi vet også at det er veldig mange som har måttet trene alene. 

Selv tror Thomas at norske seilere har kommet godt ut av det i koronatiden med mange samlinger og mye intensiv trening der 49er-gutta og FX-jentene har seilt sammen, pushet hverandre og lært av hverandre.

– Nå gjelder det å komme i racing-modus på den korte tiden vi har, så fort som mulig før start, og så får vi se hvordan vi ligger an, sier Thomas Guttormsen.

Helene Næss og Marie Rønningen er alene om å forsvare de norske fargene i 49er FX. Pia Dahl Andersen og Nora Edland har av praktiske årsaker valgt å være hjemme.

Kiel er ingen lykkebane

Den norske treneren forteller at Kiel langt fra er noen lykkebane for det norske FX-laget. Helene og Marie har til gode å få til et godt resultat i Kiel. 

– Nå er det imidlertid to år siden vi var her sist, og mye er skjedd på den tiden. Helene og Marie er definitivt blitt bedre på disse årene.

Han forteller at det som gjør banene i Kiel vanskelige, er at det svært ofte  kommer værsystemer fra vest – noe som betyr skiftene og ustabil vind fra land. 

– Skiftene kommer brått og virker uforutsigbare.

Thomas Guttormsen kaller skiftene for «patchy».

Vanligvis foregår Kieler Woche i juni, men på grunn av koronapandemien er årets utgave, som med nød og neppe lar seg gjennomføre, utsatt til nå i september. Det betyr at vannet i sjøen er varmere, og Thomas Guttormsen tror det vil ha innvirkning på hvordan skiftene vil oppføre seg og at de vil bli litt enklere å lese.

Ny 49er-mix

Ved siden av FX-laget stiller Norge med en 49er, og det med en ny konstellasjon: Tomas Mathisen (Risør) skal seile sammen med Jeppe Nilsen (KNS). Jeppe seiler vanligvis med Alexander Hylen Klippenberg, men både Alexander og Tomas’ bror, Mads Mathisen, har valgt å holde seg i Norge. Da seilerne trente på Hankø for noen uker siden, seilte de med denne miksen av lag: Tomas/Jeppe og Alexander/Mads. 49er-coachen Mikael Lundh mener det å veksle slik på lagene, vil heve nivået til alle seilerne.

 Jeppe Nilsen og Tomas Mathisen
 NY MIX: I Kiel seiler Tomas Mathisen og Jeppe Nilsen sammen for anledningen. FOTO: Morten Jensen

Se intervju med Mikael Lundh.

Hermann Tomasgaard (KNS) og de to Stavanger-seilerne Olai Hagland og Theodor Middelthon deltar i Laser Standard. Theodor har allerede nettopp vært i ilden i Kiel. I går ble seilasene i den åpne Laser Radial-klassen med 99 deltagere avsluttet der, og Theodor endte på en sterk 7. plass.

I Laser Radial stiller Line Flem Høst til start og i Finnjolle er nybakt norgesmester, Anders Pedersen på plass.

De siste to norske seilerne som deltar i Kiel, er Nicholas Fadler Martinsen og Martine Steller Mortensen i Nacra 17. Det betyr at det nå er første gang hele det norske landslaget er samlet siden de i all hast måtte forlate Palma på Mallorca i mars før hele Europa stengte ned.

MJP 20200819 01169 8256 x 5504 
LASER STANDARD: For ikke mange ukene siden hadde Hermann Tomasgaard verdens beste Laser-seilere på besøk på Hvasser. Nå skal han seile mot dem og mange flere i Kiel. FOTO: Morten Jensen. 

Strengt smittevern-regime

Med som trenere i Kiel er foruten Thomas Guttormsen også Espen Guttormsen, Anton Garotte og sportssjef Rigo de Nijs.

Regattaen foregår under et strengt smittevern-regime med restriksjoner som for eksempel at alle må bære munnbind i havnen og med en gang de setter foten på slippen etter seilasene. Kun akkrediterte personer får adgang til havnen.

– Vi er i tett dialog med Olympiatoppens medisinske team. De har døgnvakt og er tilgjengelige 24/7 dersom noe skulle skje eller om seilere og trenere har spørsmål, forteller Per Christian Bordal i NSF.

Og når alle seilerne kommer hjem igjen, venter altså 10 dagers karantene. Det er prisen å betale for å kunne seile regatta igjen etter syv måneder.

Read more

Verdenseliten trente ved Færder fyr

August 21, 2020
Morten Jensen
I 10 dager har flere av verdens aller beste Laser Standard-seiler vært samlet til trening på Hvasser. At de fikk oppleve sommer-Norge på sitt beste har gitt dem mersmak. De kommer gjerne igjen.

Regjerende verdensmester, Philipp Buhl fra Tyskland, og Jesper Stålheim fra Sverige, som vant prøve-OL i 2019, kom til Hvasser i spissen for Hermann Tomasgaards internasjonale treningsgruppe. Den består av seilere fra Finland, Sverige, Tyskland, Irland og Norge.

 MJP 20200819 00088 7360 x 4912
 VERDENSMESTER: Philipp Buhl fra Tyskland er regjerende verdensmester og trivdes med treningsforholdene på Hvasser. FOTO: Morten Jensen

– Ah, det var veldig fint å møtes igjen, det synes vi alle. Gruppen har ikke vært samlet siden Palma i mars, og alle har nok slitt litt med motivasjonen i denne tiden – spesielt de av seilerne som har Tokyo-OL som sitt siste OL. Så vi syntes det var fint å komme i gang igjen, sier Hermann Tomasgaard.

Han forteller at de ved siden av treningen på vannet også har lagt vekt på å ha det hyggelig med forskjellige andre aktiviteter – blant annet en tennisturnering.

Trening på medal race

– Treningsmessig fokuserte vi innledningsvis mye på fart, men de dagene da også de norske juniorene var med oss, hadde vi for det meste treningsregattaer. Blant annet trente vi en del på å seile medal race der kun 10 seilere møtes i veldig tette seilaser. Det er ganske annerledes enn å seile store felt, for det er veldig mye å passe på og en helt annen «setting», sier Tomasgaard.

– Og det er til medal race vi skal, så det må vi jo øve på, ler han.

De tilreisende seilerne som kom sammen med sine daglige trenere, fikk oppleve sommer-Norge på sitt beste. Lange, solfylte dager med fine seilforhold ute i havgapet ved Færder fyr ga best tenkelige forutsetninger for trening. 

– Jeg har inntrykk av at alle er veldig fornøyde og har lyst til å komme tilbake igjen, sier Hermann.

 MJP 20200819 00058 8256 x 5504
 I NORGE: Det hører ikke til det dagligdagse at verdenseliten kommer til Norge for å trene. Hyggelig da at de ble møtt med gode forhold på Hvasser. FOTO: Morten Jensen

Mer trening i Nord-Europa

I fire dager fikk også det norske utfordrerlandslaget en unik anledning til å få bryne seg mot de beste Laser-seilerne i verden, kjenne på det internasjonale nivået og atmosfæren og suge til seg lærdom.

Å ha så mange Laser-seilere av verdensklasse samlet i Norge, er noe som ikke har skjedd før. Men det behøver ikke være siste gang, for det kan bli mer trening i Norge i tiden fremover. Med den smitte-usikkerheten som råder for tiden, tyder mye på at Hermanns treningsgruppe kommer til å trene i Nord-Europa i vinter, og da kan isfrie Vestlandet være et alternativ. Og om våren kan jo Hvasser atter være attraktivt.

På mange måter vil det være koronavirusets spredning som bestemmer hvor det vil være mulig å trene og seile i tiden fremover, og seilerne er forberedt på og innforstått med at planer vil måtte bli kastet om på kort varsel. EM i Laser skulle ha gått i Hellas i år, men er flyttet til Polen. Men om det vil kunne la seg gjennomføre, er usikkert. I skrivende stund er Polen et rødt land. 

– Vi håper vi får noen internasjonale regattaer i år, sier Hermann Tomasgaard. 

Ikke for pingler

Dagens økt da bildene ble tatt: Først 50 km på sykkel i høyt tempo – deretter fire timer på vannet. I den avsluttende treningsregattaen vant Hermann.

Han er med andre ord i god rute.

 MJP 20200819 01129 8256 x 5504
 I RUTE: Med seier i den avsluttende treningsregattaen på leirens nest siste dag, tyder mye på at Hermann Tomasgaard er godt i rute. FOTO: Morten Jensen
Read more

Korona-stopp har gjort Hermann Tomasgaard godt

July 18, 2020
Morten Jensen
Koronatiden har gitt Hermann Tomasgaard rom til å fordøye alt han har lært de siste årene. – Det har utvilsomt gjort ham til en enda bedre seiler, sier treneren Anton Garotte.

Livet til en internasjonal toppseiler er hektisk. Det går i ett med trening og regattaer, og det er sjelden eller aldri tid til å stoppe opp og stikke fingeren i vannet og dvele ved det man står i.

– Helt siden vi startet samarbeidet i 2015, har vi aldri hatt mer en et fire uker langt stopp i programmet vårt. Det jeg ser nå, etter at vi har hatt et tre måneder langt opphold på grunn av korona-viruset, er at dette oppholdet har gjort Herman svært godt og at han er blitt en bedre seiler, sier Hermanns spanske trener, Anton Garotte.

Garotte er på Norges-besøk og for øyeblikket er han trener for Hermann og hans finske treningspartner, Kaarle Tapper, samt en gruppe norske juniorseilere i Moss.

Er blitt en bedre seiler

Fremgangen til Hermann forklarer Anton Garotte slik:

– Helt siden vi startet i 2015 har vi holdt på mer eller mindre uten stopp. Det har vært en konitnuerlig rekke med regattaer og intense treningsperioder. Gjennom dette har Hermann mottatt et vell av informasjon, inntrykk og erfaringer som han ikke har hatt tid til å dvele ved og sortere. Under den tre måneder lange koronapausen han nå har hatt, har han fått tid til å gjøre dette, og da jeg så ham på vannet igjen etter disse månedene, så jeg straks at han er blitt en mye bedre seiler, fysisk, teknisk og mentalt.

– Jeg har ikke sett Hermann i regattaer ennå, men jeg er overbevist om at inntrykket mitt er riktig.

Et ønske Anton har hatt, er at Hermann skal kunne henge enda lengre ut og seile båten flatere enn han har gjort, men i en normal treningssituasjon hvor treningen ofte skjer sammen med andre, blir en slik trening forstyrret. I treningsregattaer blir det ikke tid til å terpe og trene på ørsmå detaljer, noe det derimot er blitt tid til nå når han har kunnet trene alene og sammen med broren Uffe i fred og ro med fullt fokus. Dette har gjort at Hermann bokstavelig talt har kommet styrket ut av korona-pausen.

Til Hermanns fordel

– Da nedstengningen var et faktum og OL ble utsatt, var førsteinntrykket at dette var en krise. Men etter at vi hadde fått summet oss litt, ble konklusjonen at dette jo er til vår fordel. Hermann er en av de yngste seilerne i Laser-klassens toppsjikt, og han har mest å tjene på at han får enda bedre tid til å forbedre seg, og det er dette vi har jobbet med nå.

Anton har selv oppholdt seg hjemme i Spania i koronatiden, men har hatt kontakt med  Hermann hele veien.

Read more

NM viste norsk 49er-bredde

July 15, 2020
Morten Jensen
Da Tomas og Mads Mathisen ble norgesmestre i 49er på Fjærholmen, måtte de slå syv andre lag. Noe lignende har ikke skjedd siden 2004. Norge er i ferd med å få et slagferdig 49er-lag.

Etter å ha vært enslige svaler i 49er-klassen i de siste årene, fikk de to Mathisen-tvillingene fra Risør skikkelig konkurranse under det første norgesmesterskapet i klassen på 16 år. På mange måter kan en si at korona-krisen har gjort det vesle norske 49er-miljøet godt, for helt siden april har fem lag ligget i Tønsberg og trent jevnlig sammen.

– Ifølge den svensk/australske treneren Mikael Lundh har vi nok trent mest av alle 49er-seilerne i Europa, og det er jo et veldig godt tegn, sier Mads Mathisen.

Lundh er engasjert av Norges Seilforbund som 49er-coach og har fulgt de norske seilerne i noen uker i løpet av sesongen så langt. De har også hatt treningssamlinger med Espen Guttormsen, og en ny, stor samling er planlagt på Fjærholmen nå i månedsskiftet juli/august.

– Ja, jeg tror vi absolutt er i ferd med å få et slagkraftig, norsk 49er-lag. Vi trener sammen og utveksler trim og erfaringer. Det at vi er såpass mange, gjør også at vi får regattatrening, slik at vi i prinsippet kan få utbytte av å trene på alt – trim, teknikk og regattaseiling.

Erfaring og treningsmengde ble utslagsgivende

Under NM fikk Mads og Tomas erfare at trening gir resultater – også for de andre norske seilerne. Risør-seilerne var på forhånd klare favoritter, men etter første dag lå de likt med Jostein Frederick Aker og Jacob Undrum fra Tønsberg. På mesterskapets andre dag dro imidlertid Mads og Tomas ifra.

– Da var det veldig vekslende forhold. Vinden var opp og ned i styrke og frem og tilbake i retning. Da var vi mer stabile. Siste dag pøsregnet det og var kjempemye vind og bølger. Og det klarte vi å håndtere best, forteller Mads.

Med i mesterskapet var også det man kan kunne kalle «de regjerende norgesmestrene» fra NM helt tilbake i 2004, Christoffer Sundby og Frode Bovim fra Soon og Bundefjorden. NM i 2004 er det siste som er blitt avholdt før årets mesterskap. De tidligere OL-seilerne børstet støv av gammel kunnskap og gammelt utstyr, og stilte til start – og de fikk vel smake på at det er begrenset hvor langt man på dette nivået kan flyte på gammel erfaring og fordums ære, og de måtte ta til takke med en 6. plass.

Ble i letteste laget

Duoen Aker/Undrum kom på plassen nærmest Mathisen-brødrene, mens årets nykommere i 49er-klassen, Mathias Berthet og Alexander Franks-Penty fra KNS, vant bronsen. Jentelagene Helene Næss/Marie Rønningen, Tønsberg og Pia Dahl Andersen/Nora Edland, KNS hadde for anledningene rigget om sine 49ere fra å ha FX-rigg til å få full 49er-rigg, men under de tildels svært friske forholdene på Fjærholmen, ble det vel mye kraft i riggen og litt for lite vekt i trapesene til at de kunne gi gutta fullgod konkurranse. De endte på henholdsvis 5. og 8. plass.

49er pall 
 MEDALJEVINNERE I 49er: Fra venstre Jostein Frederick Aker, Jacob Undrum, Mads Mathisen, Tomas Mathisen, Mathias Berthet og Alexander Franks-Penty. FOTO: Thomas Nilsson.

Til De olympiske lekene i Japan i 2021, er det fortsatt en ledig nasjonsplass i 49er-klassen, og Norge og først og fremst Tomas og Mads Mathisen har et reelt håp om å kunne klare å kapre den. Kvalifiseringsseilasene vil foregå en gang på vårparten i 2021. Tid og sted er ennå ikke besluttet.

– Så det blir å fortsette treningen og bare gønne på. Og så gjelder det å få vært med på noen regattaer slik at vi også får nok regattatid, sier Mads Mathisen.

Den første reelle internasjonale regattaen som de norske 49er-seilerne ser ut til å få, vil bli under årets Kielerwoche, som vil foregå i september. Deretter blir det EM i Østerrike 28. september til 4. oktober. Da blir det utvilsomt spennende å se hvor de norske seilerne står i det store, internasjonale bildet etter korona-dvalen.

 29er start
29er NM: 19 lag på startlinjen ga NM-status for 29er-klassen i år. De nye NM-regelen av året krever at det deltar minst 15 lag. FOTO: Trond R. Teigen. 

Nesodden-seilere vant 29er-gull

Parallelt med 49er-NM fikk også 29er-klassen kåret sine norgesmestre. I 2019 måtte klassen på grunn av manglende deltagelse ta til takke med et klassemesterskap, men med nye NM-regler og 19 lag på startlinjen var det i år duket for utdeling av NM-medaljer.

To danske lag deltok og viste at de lå et lite hakk over de norske seilerne ved å legge beslag på de to første plassene. Det ble derfor Balder Støen og Emil Forslund fra Nesodden, som totalt ble nummer tre, som kunne stige opp på pallen og motta gullmedaljene.

Markus Berthet og Rudolf Ugelstad fra KNS vant sølv, mens bronsemedaljene gikk til Amalie Wang og Fredrikke Foss fra KNS.

Komplette resultatlister.

 29er gull
 NORGESMESTRE: Emil Forslund (t.v) og Balder Støen fra Nesodden ble årets norgesmestre i 29er-klassen. FOTO: Thomas Nilsson.
Read more

– Nå har vi et år på oss til å bli enda bedre

May 15, 2020
Morten Jensen
– Så lenge som vi har vært hjemme i Norge nå, har vi ikke vært på flere år, sier Helene Næss og Marie Rønningen, som koronafaste i Norge satser mot OL om et drøyt år. Se film hvor de forteller om situasjonen nå – og fremtiden.

På Fjærholmen hos Tønsberg Seilforening har 49er- og 49erFX-seilerne samlet seg for å trene. Helt imot hva de skal trene til, vet de ikke ennå. Den internasjonale regattasesongen 2020 er mer eller mindre kansellert. Den norske også, for så vidt.

– Første internasjonale regatta blir kanskje Kielerwoche i september, og så er det snakk om et EM senhøstes. Men alt er ennå uvisst, sier Helene Næss.

I stedet for å trene sammen med sine faste brasilianske og newzealandske treningspartnere og konkurrenter i utenlandsk favrann, har de nå slått seg til ro på hjemmebane i Tønsberg. Der trener de mot en voksende flåte av 49ere – i Norge er det per i dag fire aktive 49er-lag – og mot Pia Dahl Andersen og Nora Edland, som har tatt steget for alvor fra 29er til 49erFX.

– Det blir mye tekniske trening, og så får vi vente med fart og fin-tuning når vi er tilbake sammen med brassene og kiwiene igjen. Men når vi slår gutta i 49er på treningen her, vet vi at vi seiler ganske fort, sier Marie Rønningen.

Selv om OL-utsettelsen kjentes som et slag i ansiktet for dem, er de to Tønsberg-jentene nå hundre prosent motiverte for å satse mot OL og snu utsettelsen til noe positivt.

– Flere av konkurrentene våre får ennå ikke lov til å seile på grunn av koronapandemien, og vi skal bruke dette året vi har fått ekstra, til å bli enda bedre, sier Helene Næss.

I filmen under forteller Helene og Marie mer om hvordan det er å være landslagsseiler i en koronatid og litt om hva de tenker om fremtiden.

Read more

Sebastian Wang-Hansen gir seg

May 8, 2020
Morten Jensen
Norges OL-håp i brettseiling, Sebastian Wang-Hansen, har bestemt seg for å gi seg. – En blanding av mange faktorer ligger bak beslutningen, sier han.

I det siste ti-året har Sebastian Wang-Hansen (32) vært Norges fremste brettseiler på herresiden. Han representerte Norge i OL i 2012 og satset mot OL i 2016, men ble ikke uttatt I 2018 kvalifiserte han Norge for en kvoteplass i RS:X for OL i 2020, og den plassen hadde han klare ambisjoner om og var på godt vei til å kapre selv i år. Men da OL ble utsatt til 2021, var det et alvorlig skudd for baugen for ham.

– Jeg hadde tenkt å gi meg etter OL og jeg hadde lagt en del planer etter det. Med OL utsatt til 2021 måtte jeg ha satt disse på vent i ytterligere et år,  men i den usikre situasjonen vi er i nå – det er ikke en gang sikkert om det virkelig blir et OL om ett år – så hadde jeg rett og slett ikke motivasjon nok til å gå løs på enda et år til, sier Sebastian.

– I de siste fire årene har jeg tatt ett år ad gangen for å se om jeg har hatt den tilstrekkelige fremgangen for å kunne nå målet om å kjempe om en god plassering i OL i 2020. Det synes jeg at jeg har hatt, og var derfor innstilt på å satse for fullt mot årets OL. Men nå er jo det forskjøvet med ett år, og jeg har holdt på lenge nå. På et tidspunkt må man jo slutte, og jeg syntes å gjøre det nå, var det riktige valget å ta nå.

En tungtveiende årsak var et svært spennende jobbtilbud som lå foran ham. Sebastian er utdannet sivilingeniør og produktuvikler, og han er allerede nå i full jobb hos firmaet Zen Energy, som driver med utvikling av drivverket i elektriske båter, ferger og skip.

– Jeg er jo veldig godt fornøyd med å kunne gå rett fra toppidrettslivet og inn i drømmejobben. Det er ikke mulig å gjøre litt av begge deler. Toppidrett er hundre prosent – det er alt eller ingenting. Så jeg måtte ta et valg.

Vil være med i seilmiljøet

Sebastian forsvinner imidlertid ikke ut av norsk seilsport, Han vil fortsatt seile aktivt og delta og bidra i seilmiljøet, men i hvilken klasse, vet han ennå ikke. Men han indikerer at det nok må bli noe med foil.

Sebastians siste internasjonale regatta i RS:X ble VM i Australia i februar i år der han ble nummer 24. Under verdenscupen i Japan i august 2019 ble han nummer 8. og i prøve-OL umiddelbart i forkant nummer 18. Før det har han en lang, lang internasjonal karriere, som i World Sailings resultatoversikt startet i oktober i 2005 med VM i Raceboard i Cadiz.  Han representerte Norge i RS:X-klassen i London-OL i 2012. 

– Jeg vil benytte anledningen til å takke Sebastian for hans lange innsats og for å ha representert Norge i så mange brettsammenhenger, sier Per Christian Bordal, generalsekretær i Norges Seilforbund.

I det internasjonale brettmiljøet har Sebastian ord på seg for å være en av de aller best fysisk trente seilerne.

– Sebastian har satt standarden med hensyn til hvor den fysiske listen skal ligge, og han har bidratt til å trekke hele det norske landslaget opp, sier Per Christian Bordal. 

Read more

Line Flem Høst gjør et kjempehopp

March 26, 2020
Morten Jensen
Line Flem Høst er nå rangert som verdens 4. beste Laser Radial-seiler. Hun gjør et kjempehopp fra 15. til 4. plass på den siste oppdateringen av verdensrankingen 

Bronsemedaljen i VM har sendt Line Flem Høst fra KNS som en rakett opp på verdensrankingen, og 4. plassen hun har nå, er den beste rankingplasseringen hun noensinne har hatt! Foran seg har hun Anne-Marie Rindom fra Danmark, greske Vasileia Karachaliou og Manami Doi fra Japan.

Hermann Tomasgaard har rykket opp fra 6. til 5. plass i Laser Standard, mens Anders Pedersen, atter er inne på topp 10-listen i Finnjolle. Han klatrer fra en 15. plass. 

Helene Næss og Marie Rønningen er også inne blant de 10 beste igjen i 49er FX. Det betyr at det er norske seilere blant de 10 beste på verdensrankingen i fire OL-klasser. Det er for øvrig de samme seilerne som har innfridd OL-kravene og nå har dokumentert stabilitet i verdenstoppen.

Sebastian Wang-Hansen klatrer også på rankingen og er nå nummer 16 i RS:X. Oppover går det også for Nicholas Fadler Martinsen og Martine Steller Mortensen; fra 30 til 27. plass.

I 49er-klassen beholder Tomas og Mads Mathisen sin 49. plass fra forrige oppdatering.

Nå blir det trolig en stund til neste oppdatering, all den stund alle de store internasjonale regattaene denne våren er avlyst eller utsatt.  

Norske seilere på verdensrankingen

De norske seilerne innehar per 23. mars 2020 disse plasseringene på verdensrankingen. Tallene ved tidligere oppdateringer i februar 2020, desember 2019, oktober, september, juni, april og februar 2019 i parentes:

49er FX:
  • 10. Helene Næss/Marie Rønningen (12-12-13-11-10-9-7)
  • 98. Pia Dahl Andersen/Nora Edland (102-103-93-91-X-X-X)
49er
  • 49. Tomas og Mads Mathisen (49-58-49-48-60-59-62)
  • 122. Jostein Aker/Jacob Undrum (126-146-135-169-X-X-X)
  • 153. Alexander Klippenberg/Jeppe Nilsen (158-183-172-173-X-X-X)
Laser Standard
  • 5. Hermann Tomasgaard (6-6-6-7-4-3-6)
  • 119. Uffe Tomasgaard (128-117-130-138-241-311-302)
  • 189. Olai Hagland (195-201-216-228-294-444-428)
  • 194. Christoffer Sørlie (205-197-165-178-229-335-320)
  • 436. Atle Lohrmann (X-X-X-X-X-X-X)
  • 450. Fredrik Andresen (468-475-446-463-462-X-X)
  • 456. Markus Hagen (476-482-455-473-507-X-X–)
  • 505. Didrik Jelstad (533-531-X-X-X-X-X)
  • 516. Anders Lindemark (544-605-X-X-X-X-X) 
  • 536. Per Lund  (566-561-528-548-557-X-X)
  • 562. Henrik Grønlund (594-X-X-X-X-X-X)
  • 633. Henrik Kaastad Ørjavik (667-X-X-X-X-X-X)
  • 651. Per Arne Nilsen (684-670-628-649-663–X-X)
Laser Radial damer
  • 4. Line Flem Høst (15-15-15-19-21-23-30)
  • 58. Caroline Sofia Rosmo (58-56-57-59-66-73-93)
  • 222. Guro Gjesdal (233-230-229-189-192-X-X)
  • 225. Hanna Katle Fjon (236-235-258-214-222–X-X)
  • 280. Amalie Wang (290-297-304-256-268–X-X)
  • 330. Kristine Hjellestad (340-346-355-309-322–X-X)
  • 391. Ingrid Bøen [401-405-422-365-378–X-X)
  • 424. Ingrid Wiik (440-X-X-X-X-X-X)
Finnjolle
  • 10. Anders Pedersen (15-3-3-11-8-11-12)
  • 111. Lars Johan Brodtkorb (117-115-105-72-69-68-68)
  • 370. Petter Fjeld (376-380-X-X-X-X-X)
  • 488. Ola M. Johannessen (495-500-X-X-X-X-X)
  • 490. Harald Vange (497-502-X-X-X-X-X)
Nacra 17
  • 27. Nicholas Fadler Martinsen/Martine Steller Mortensen (30-30-33-35-39-39-38)
  • 42. Tiril Bue/Mathias Mollatt (46-47-50-53-54-56-64)
RS:X Herrer
  • 16. Sebastian Wang-Hansen (19-19-19-24-30-32-31)
  • 59. Endre Funnemark (58-58-58-67-74-79-88)
  • 79. Arthur Ulrichsen (82-80-80-82-81-83-86)
  • 98. Henrik Borge (117-118-116-X-X-X-X)
  • 113. Matteo Maaoe (126-126-123-X-X-X-X)
  • 154. Ola Bjørne (159-159-153-X-X-X-X)
  • 164. Arne Frithjof Askvig (192-189-184-167-162-168-119) 
  • 175. Kristian Wendelborg (178-176-171-X-X-X-X)
Read more

Landslaget er på vei hjem

March 15, 2020
Morten Jensen
Ingen norske seilere er igjen på Mallorca – alle er på vei hjem – eller er allerede kommet hjem. Ingen har tegn til smitte. Nå venter 14 dager i karantene.

INSTAGRAM HogMTreningsoppholdet og den påfølgende Princesa Sofia-regattaen på Mallorca tok brått slutt for de norske seilerne. På fredag ble alle beordret hjem, og etter hektisk pakking har alle nå satt kursen nordover.

– Line Flem Høst, Lars Loennechen, Hermann Tomasgaard og Thomas Guttormsen fikk i siste liten plass på et direkte-fly med Norwegian fra Palma lørdag (14.3.) kveld. I går kveld kom også fire biler med syv seilere og trener Espen Guttormsen seg på fergen til Barcelona. De har med seg fire biler med båter og utstyr som de nå er på vei nordover i, forteller Per Christian Bordal.

Nervøs for grensekrysning

De har allerede nå, søndag formiddag (15.3.) kjørt ut av Spania og er nå i Frankrike. Bordal puster lettet ut over det.

– Jeg har vært litt nervøs med hensyn til om de skulle komme seg ut av Spania eller ikke, men det gikk heldigvis smertefritt.l Nå er neste utfordring antagelig å komme seg til Sverige og videre til Norge. Per nå er eneste mulighet fergen Travermünde-Trelleborg. Hvis den ikke går, vil vi sette alt utstyr på Kieler Yachtclub eller hjemme hos Rigo de Nijs. Derifra regner vi med at de kan fly hjem fra Hamburg.

Alt utstyret til seilerne har ikke fått plass på de fire rullende ekvipasjene. Alle Laserne med tilhørende utstyr står igjen i Palma, men de vil bli sett etter og fulgt opp av treneren Anton Garotte, som bor i Barcelona.

– Laser-utstyret er jo det som er lettest å erstatte med hensyn til videre seiling her hjemme for seilerne, sier Bordal.

Men når seilerne kommer hjem, venter først 14 dagers karantene. Per Christian Bordal forteller at alle seilerne er friske og raske, og at ingen har noen tegn på at de kan være smittet. Han er imidlertid litt usikker på hvilke restriksjoner seilerne vil måtte ha i karantene-tiden.

– Vi vil forsøke å få nærmere klarhet i hva de kan gjøre og ikke kan gjøre med hensyn til trening, det å være ute og så videre.Espen G Anders Pedersen

Ekvipasjene som er på vei gjennom Europa er disse:

  • Marie Rønningen og Helene Næss kjører bil med 49erFX og RIB
  • Espen Guttormsen og Anders Pedersen kjører Finnjolle og RIB
  • Brødrene Mads og Tomas Mathisen kjører 49er og utstyr
  • Martine Steller Mortensen og Nicolas Fadler Martinsen kjørermed Nacra 17 og RIB
Read more

Store regattaer og idrett i Norge er avlyst

March 12, 2020
Morten Jensen
Verdenscupen i Genoa er avlyst. Det samme er regattaen på Mallorca og i Hyères. I dag har også NIF avlyst all idrettsaktivitet i Norge med umiddelbar virkning.

Arrangørene av Palma, Genoa og Hyères har kastet kortene og avlyst disse store regattaene. Årsaken er spredningen av Covid-19-viruset, nasjonale myndigheters pålegg og de enkelte arrangørenes vurderinger. I formiddag i dag gikk Norges Idrettsforbund ut med en melding der de meddelte at all idrettsaktivitet i Norge er avlyst.

– Denne avgjørelsen får dessverre store konsekvenser for idrettsaktiviteten i våre 11 000 idrettslag over hele landet. Men vi er beredt til å ta føringene som kommer fra norske helsemyndigheter på største alvor og vi vil gjøre de tiltakene som er nødvendig for å hindre smittespredning i samfunnet, sier idrettspresident Berit Kjøll.  

Blir på Mallorca inntil videre

Hele det norske landslaget og ytterligere noen norske seilere befinner seg for øyeblikket på Mallorca. Der vil de bli inntil videre.

Helene Næss forteller at flere nasjoner nå pakker sammen sakene sine for å reise hjem etter at de har fått pålegg fra sine nasjonale forbund om å gjøre det. Det norske forbundet vil bruke de neste 24 timene på å områ seg.

– Vi tenker at det ikke er noen vits i å rushe hjem med en gang. Vi vil heller vente til køene har lagt seg på flyplassen. Seilerne og trenerne vil i samråd med NSF og Olympiatoppen bruke det neste døgnet på å legge en ny plan for hele vårsesongen, sier Per Christian Bordal, generalsekretær i NSF.

– Ja, det var veldig synd at det skulle gå slik med disse regattaene, men enn så lenge vil vi være her på Mallorca for å trene, sier Helene Næss.

Read more

VM-bronse til Line Flem Høst

February 28, 2020
Morten Jensen
Line Flem Høst seilte natt til fredag (norsk tid) inn til bronse i verdensmesterskapet i OL-klassen Laser Radial i seiling. Mesterskapet foregikk i Melbourne, Australia.

Line Flem Høst fra Oslo og som seiler for KNS startet det fem dager lange mesterskapet litt forsiktig, men seilte seg dag for da opp på resultatlisten. På mesterskapets nest siste dag da det blåste friskt og var høy sjø, seilte hun raskest og jevnest av samtlige og var med sin 2. plass sammenlagt med i medaljekampen for fullt.

På mesterskapets siste dag, hvor det skulle avvikles tre seilaser, var det svært lite vind. Kun én veldig sjansepreget seilas ble gjennomført. Line kom i mål som nummer 43, men fordi hun hadde seilt så godt og jevnt tidligere i mesterskapet, kunne denne seilasen strykes. Også de sterkeste konkurrentene hennes fikk lite til å klaffe den siste dagen.

De betød at hun etter ti seilaser vant bronsemedaljen i mesterskapet – kun ett poeng unna sølvmedaljen og fire poeng fra gullet. Dette er Lines definitive internasjonale gjennombrudd i Laser Radial.

– Dette var utrolig gøy for Line. Hun har lenge vist at hun hører til verdens beste seilere i denne klassen, men hun har slitt med å stå løpet helt ut gjennom et mesterskap. Vi har jobbet mye med styrke og det mentale i den siste tiden, og denne gangen har Line vært sterk i hver eneste seilas. Og da kommer resultatene, sier treneren, Lars Loennechen. 

Mye mental trening

De siste årene har Line Flem Høst trent sammen med det danske landslaget, men det samarbeidet ble avsluttet ved årsskiftet. Lines tid sammen med danskene har løftet henne atskillig, men hun sier at hun har savnet en trener som har kunnet følge opp henne spesielt. Norges Seilforbund fant en løsning på det og engasjerte den erfarne treneren Lars Loennechen.

Dette nye samarbeidet med ham har gitt Line et ytterligere løft. Hun har slitt med å kunne gjennomføre et mesterskap helt i teten, men under VM klarte hun det.

– Ja, jobben vi har gjort så langt, viser at vi er på rett vei. Før VM jobbet vi mye med styrke og det mentale. Vi har fått god hjelp av Erik Hofseth på Olympiatoppen. Han har testet hvordan både Line og jeg reagerer i ulike situasjoner, forteller Lars.

Spesifikke arbeidsoppgaver

Under VM har de plukket ut noen spesifikke arbeidsoppgaver som Line har skullet konsentrere seg om.

– Det har vært å tørre å starte bra. Det er jo gjerne slik at når man starter bra, så har man veldig ofte trodd at man har vært for tidlig over linjen. Dette klarte Line fantastisk godt, og hun hadde gode starter i nesten alle seilasene. 

– En annen oppgave hun fikk, var å være tøffere mot båtene rundt seg. Hun skulle vise de andre hvem som var sjef der ute og skaffe seg et mentalt overtak. Det klarte hun også.

– Og med den styrken og båtfarten hun har klart å opparbeide seg, hadde hun dessuten som oppgave ikke å seile med for høy risiko, men hun skulle i stedet konsentrere seg om å gjøre de riktig tingene og ta de rette valgene. Jeg opplever Line som en veldig smart seiler som seiler riktig. Hun har en god evne til å vite når hun skal slå på et vindskift og når hun skal fortsette inn i det.

– Gjennom alt dette har hun fått vist for seg selv at hun er god nok og resultatene er kommet som en følge av det.

Forbløffet over hvor fort det har løsnet

Lars Loennechen tror en stor bør falt av skuldrene hennes da hun klarte det siste OL-kravet under regattaen Sail Melbourne i januar.

– Som trener har jeg lagt vekt på at det vi holder på med, skal være enkelt og foregå rolig, og vi har konsentrert oss om hva hun skal gjøre – og ikke snakket om hva hun ikke skal gjøre. Jeg har dessuten ikke foret Line med for mye informasjon før start. Det er hun som hele tiden har tatt valgene, og de har veldig ofte vært gode, sier Lars Loennchen.

Han er selv litt forbløffet over hvor fort fremgangen til Line er kommet.

– Nå vet hun at hun virkelig kan, og det skal vi jobbe videre med fremover.

Komplett resultatliste.

Read more

Seks brettseilere VM-startet i dag

February 25, 2020
Morten Jensen
Norge deltar med hele seks seilere i VM i RS:X i Melbourne, som startet i dag, 25. februar. Sebastian Wang-Hansen ligger på 21. plass.

Tordenbyger og kjølig, ustabilt vær preget 1. dag av VM i RS:X som foregår i Melbourne i Australia. Seks av de i alt 70 deltagerne er norske, og etter tre seilaser er Sebastian Wang-Hansen best av dem på en 21. plass. VM-feltet er delt i to grupper, og Sebastian fikk resultatene 6, 19 og 11.

VM er en viktig regatta for de norske brettseilerne med tanke på OL i Tokyo til sommeren, for nå begynner det å haste med å kunne oppvise resultater blant de 10 beste. Det er kravet som er satt for å kunne komme i betraktning som OL-deltager. 

I OL kan kun en seiler fra hver nasjon delta, og strippes den foreløpige resultatlisten i VM ned til å telle opp kun de beste fra hver nasjon, er Sebastian Wang-Hansen på 11. plass. 23 nasjoner er representert i VM. Sebastian er med andre ord ikke så langt unna.

Sebastian Wang-Hansen deltok i OL i 2012, men kvalifiserte seg ikke i 2016.

De øvrige norske deltagerne har så langt plassert seg slik:

39. Arthur Ulrichsen (19-18-18)

52. Endre Funnemark (23-25-25)

62. Henrik Wetlesen Borge (27-31-33)

63. Arne Frithjof Askvig (29-30-32)

66. Matteo Fregosi Maaø (32-33-33)

Read more

– VM-følelsen er veldig god

February 20, 2020
Morten Jensen
– Jeg føler meg mer stabil enn jeg har gjort på veldig lenge. Det er en deilig følelse og jeg gleder meg til VM, sier Line Flem Høst.

VM i Laser Radial starter søndag 23. februar i Melbourne med to norske seilere på startstreken; Line Flem Høst fra KNS og Caroline Rosmo fra Bundefjorden. Med seg har de treneren Lars Loennechen. Line deltok tidligere i vinter i regattaen Sail Melbourne der hun ble nummer åtte. Med det klarte hun også OL-kravet som går ut på å være topp ti i to store, internasjonale regattaer. Caroline regattadebuterer for året nå i VM. 

– Jeg har følt meg veldig rask på trening, og jeg har ikke følt meg så stabil på lenge. Det er en veldig deilig følelse. Jeg gleder meg til VM, sier Line Flem Høst.

I ukene etter Sail Melbourne har hun trent med polske og irske seilere. Samarbeidet med det danske landslaget ble avsluttet ved årsskiftet, men Line bor sammen med danskenes stjerneseiler, Anne-Marie Rindom, under VM. De to er gode venninner. Som erstatning til samarbeidet med det danske landslaget, har Line fått med seg treneren Lars Loennechen – og det er noe hun ser frem til.

– Jeg har savnet en trener som kan ha fullt fokus på meg og det jeg skal prestere under et mesterskap.

Tett samarbeid med treneren

De to har arbeidet mye sammen siden nyttår for at Line skal klare å beholde energien gjennom hele mesterskapet. Hun har hatt en tendens til å starte godt, for så å dabbe litt av utover i mesterskapet. Arbeidet har handlet mye om forenkling av beslutninger underveis i seilasene.

– Under VM har vi som mål å jobbe med forberedelsene før start, og jeg skal ha en tett kommunikasjon med Lars i den fasen. D et skal bidra til at jeg skal bli tryggere i valgene jeg tar, og hvordan jeg skal legge opp det taktiske. Jeg skal også ha fokus på slag og merkerundinger og forsøke å tjene en meter eller to i hver eneste manøver. Det vil gjøre at jeg føler meg mer frempå, sier Line.

Caroline Rosmo har også trent sammen med Line og Lars i dagene før VM, og de vil samarbeide før og etter seilasene når de seiler i samme gruppe under VM. Caroline er en utfordrer til Line når det gjelder OL-plassen, men det gjenstår for Caroline å få til to topp ti-plasseringer for å kunne komme ajour med Line i NSFs kvalifiseringssystem. Sjansen får Caroline nå i VM, og senere under Princesa Sofia-regattaen på Mallorca i mars og i Hyères i Frankrike i april.

Liker seg i Melbourne

Line forteller at hun trives veldig godt med å seile i Melbourne – både på land og ute på sjøen. Laser-seilerne har sitt VM halvannen times kjøring unna Geelong, der 49er FX og Nacra 17 nylig avsluttet sitt VM. På banen i Geelong var de mye plaget av sjøgress som festet seg til ror og kjøl, men noe slikt har Line ikke sett noe til på banen hvor de skal seile. Banen er for øvrig den samme som ble benyttet under Sail Melbourne, der Line klarte OL-kravet med sin 8. plass.

– Det er veldig godt å slippe å ha det kravet hengende over meg. Nå kan jeg konsentrere meg om å lære mer og bruke de verktøyene jeg har ervervet meg i løpet av vinteren.

En ekstra boost under VM håper Line få i kraft av at pappa Iens Ludvig Høst er kommet til Melboirne for å være kokk for henne og Anne-Marie Rindom.

– Det er virkelig en luksus som det vil gjøre det mye enklere for oss, sier hun.

Read more

– Dette var mitt beste VM noensinne

February 19, 2020
Morten Jensen
Hermann Tomasgaard rangerer 6. plassen han nylig oppnådde i VM i Laser Standard, som sin beste noen gang. – Det var en veldig fysisk krevende regatta, sier han.

6. plassen i VM i Melbourne i Australia er tangering av Hermann Tomasgaards 6. plass fra VM i 2018, men han rangerer likevel årets resultat godt over prestasjonen i Århus for to år siden. Det begrunner han slik:

– Århus-VM var et ISAF-VM, noe som vil si færre regattadager og med en hviledag i midten. Det var derfor en mindre utfordrende regatta fysisk enn VM i Melbourne, som gikk over seks dager uten noen hviledag.

Et fysisk krevende mesterskap

Han forteller at ingen av VM-seilasene foregikk i vind under 10 knop, og at alle seilasene i gullfinalen ble seilt i rundt 20 knops vindstyrke.

– På grunn av denne vindstyrken ble mesterskapet svært krevende rent fysisk. Jeg hadde veldig god båtfart gjennom hele VM, og jeg hadde på forhånd satt meg som mål å holde energien gjennom hele mesterskapet. Det klarte jeg, og kanskje klarte jeg det litt for godt.

Det Hermann sikter til er at han seilte desidert best i finaleseilasene. Innledningsvis i kvalifiseringen var han mer beskjeden, men mot slutten ble det atskillig bedre. Det forteller denne resultatrekken om. De seks første plasseringene er i kvalifiseringen og de seks siste i finalen. I Laser-VM er det ikke noen medaljefinale med de 10 beste, men en sammenlagtserie der dårligste resultat i kvalifiseringen og dårligste i finalen kan strykes:

(11)-11-7-11-3-6-1-5-9-15-(35)-3

Mer å gå på i startene

Helt fornøyd er Hermann likevel ikke:

– Det stoppet litt i startene. Jeg klarte kun å få til to gode starter av de seks finaleseilasene. Startene er noe jeg har jobbet med i lang tid og som jeg følte jeg hadde forbedret, men de må det fortsatt jobbes mer med. 

Og på det området burde han ha muligheter til å forbedre seg, for det er svært høy kvalitet på den internasjonale treningsgruppen han er en del av.  En av dem som er med, er tyskeren Philp Buhl, som vant VM i ganske suveren stil. Det forteller denne resultatrekken:

(4)-1-1-1-1-2-2-3-5-6-(10)-4.

– Det var utrolig gøy at treningspartneren min, Phillip Buhl,vant VM så overlegent. Det var virkelig fortjent. Og med både Jesper Stålheim fra Sverige på 9. plass og meg i tillegg, fikk treningsgruppen jeg jobber i med tre seilere innfor topp ti i VM. Dette tar vi med oss videre som er tegn på at jobben vi gjør, er god, og at det bare er å fortsette med dette frem mot OL i sommer, sier Hermann Tomasgaard.

Finske Kaarle Tapper, som også trener under Hermanns trener, Anton Garotte, kom til gullfinalen og endte på 32. plass. Nevnes kan også norsk/kanadiske Robert Davis, som ble nummer 40. 

Read more

– Hermann er bedre enn resultatlisten viser

February 13, 2020
Morten Jensen
– Hermann er i stand til å levere bedre resultater enn hva han har gjort i VM til nå. Små marginer skiller, sier trener Anton Garotte, som er veldig fornøyd med eleven sin. 

Tre dager med kvalifiseringsseilaser er unnagjort. Nå gjenstår tre dager med finaleseilaser i gullfeltet. VM i Laser Standard har ingen medaljefinale – VM avgjøres som en sammenlagtserie der dårligste resultat fra kvalifiseringen og dårligste resultat fra finaleseilasene kan strykes. Hermann Tomasgaard ligger på 21. plass etter kvalifiseringen, og han seilte seg opp 10 plasser med en 3. og en 6. plass i dagens to seilaser.

– I dag seilte Hermann svært godt. Han hadde gode starter og traff på skiftene. Det er vanskelige forhold her, og små misforståelser eller feil avgjørelser får umiddelbart konsekvenser, sier Anton Garotte.

Bedre enn resultatet viser

Han mener bestemt at Hermann har mer inne enn hva resultatlisten viser.

– Båtfarten til Hermann og hele hans holdning og tilnærming til VM er «really, really good». Han er i super fysisk form, og det er bare noen små ting som har gjort at resultatet ikke er mye bedre enn det er.

Et eksempel på dette som Garotte trekker frem, er at han i en av gårsdagens seilaser fikk en veldig god start, slo riktig på det første vindskiftet, men en annen båt snek seg akkurat foran ham og slo på topp, slik at Hermann måtte slå igjen og seile noen meter i uttakt med vindskiftet før han igjen fikk slått i en fri posisjon. Seileren som slo på topp, vant seilasen, mens Hermann rundet første merke på 20. plass. 

Hermann seilte seg imidlertid opp til 11. plass i mål, noe som er hans dårligste resultat så langt i serien. Og med det har han vist at han også er en av mesterskapets jevneste seilere i toppsjiiktet. Av de 20 konkurrentene han har foran seg, er det kun seks seilere som har en bedre styrk-seilas i kvalifiseringen enn Hermann.

Bidevindens viktige dilemmaer

I dag blåste det fra 12 til 18 knop. I morgen er det varslet atskillig lettere vind.

– Målet vårt når vi nå går inn i de tre siste finaledagene, er å jobbe knallhardt med startene og båtfarten det første minuttet etter start. Deretter er det å få oppmerksomheten ut av båten, vurdere feltet og skiftene. Det som er veldig avgjørende her, er å bestemme når man skal følge kompasset og slå på det – og når man skal følge feltet. Dette må hele tiden vurderes, og det er avgjørende å velge riktig, sier Hermanns trener.

Han rapporterer at Hermann er fornøyd så langt og at han er ekstra fornøyd med dagens to seilaser. Nå ser de frem mot finaleseilasene.

– Det er nå mesterskapet virkelig begynner og poengene begynner å telle og bli viktige, sier Anton Garotte.

Komplett resultatliste.

Read more

Alene mot 130 seilere fra 34 nasjoner

February 9, 2020
Morten Jensen
Hermann Tomasgaard er eneste norske deltager i VM for Laser, som starter tirsdag 11. februar. Likevel er han en av medaljekandidatene.

Hermann Tomasgaard, som kommer fra Drøbak, men som nå representerer Kongelig Norsk Seilforening, er for tiden ranket som verdens 6. beste Laser-seiler. I VM, som starter tirsdag 11. februar i Melbourne i Australia, er han eneste norske deltager. Med seg har han treneren Anton Garotte.

Dette vesle teamet til tross, Hermann er en av favorittene i mesterskapet. Selv sier han seg ganske fornøyd med en plass blant de ti beste. Målet hans er imidlertid litt høyere:

– Klarer jeg å forbedre mitt beste VM-resultat, som er en 6. plass fra VM i 2018, vil jeg være veldig godt fornøyd, sier han.

Lang treningsperiode

Når VM starter på tirsdag, kan han se tilbake på to måneder med trening i Melbourne – en måned før og en måned etter nyttår. I løpet av denne tiden forteller han at han har hatt veldig mange dager med mye vind, men at han også har fått seilt på dager med middels til lite vind. Totalt sett føler han seg godt forberedt til VM.

– Treningen har gått veldig bra i det siste, men nå er det dessverre ikke slik at trening og regatta er helt det samme. Målsetningen i VM er å klare å holde energi-nivået gjennom hele VM, og ikke gjøre som i 2019, hvor jeg falt fra topp 10 med en gang finalene startet, sier han.

Hermann trener sammen med det finske OL-håpet Karle Tapper. De to deler på å ha Anton Garotte som trener, og de tre utgjør et lite treningsteam sammenlignet med de store seilnasjonene, som har atskillig større ressurser og flere seilere å ta av. Med dette som bakgrunn er det enestående at Hermann Tomasgaard er så godt forankret i det internasjonale toppsjiktet som han er.

VM starter 11. februar og avsluttes søndag 16. februar.

Read more

To norske lag er klare for VM

February 8, 2020
Morten Jensen
Helene Næss og Marie Rønningen har som mål å kjempe om medalje. For Nicholas Fadler Martinsen og Martine Steller Mortensen er det en OL-plass til Tokyo som gjelder. Begge lag er klare for VM fra mandag 10. februar.

Mandag 10. februar starter VM i 49er FX og Nacra 17 i Geelong rett utenfor Melbourne i Australia. Norge er representert med to lag:

Helene Næss og Marie Rønningen fra Tønsberg Seilforening i 49er FX Nicholas Fadler Martinsen og Martine Steller Mortensen fra KNS i Nacra 17

Med sin merittliste fra 2019 der de blant annet tok sølv i EM og sølv i prøve-OL, vil Helene Næss og Marie Rønningen naturlig nok være blant favorittene i sin klasse. Å seile om medalje er et åpenbart mål for dem. Et lite usikkerhetsmoment er det dog at de nylig måtte stå over oceaniamesterskapet, som var VMs generalprøve, fordi Helene var syk.

Trener Thomas Guttormsen kan imidlertid fortelle at Tønsberg-seileren nå er frisk igjen.

– Vi hadde en dag på sjøen i går, og det gikk fint. Båt, seil og utstyr er i orden og innmålt, og selv om det er blitt lite trening den siste uken, virket Helene og Marie «fit for fight» da de seilte på torsdag, sier han.

Nacra 17-laget tar skritt fremover

Nacra 17-laget med Nicholas Fadler Martinsen og Martine Steller Mortensen gjennomførte oceaniamesterskapet på en 16. plass med hele verdenseliten på plass. For dem gjelder det å klare en topp ti-plassering, som er nåløyet de må igjennom for å kunne bli OL-klare. To slike resultater må de ha i boks innen den endelige OL-uttagningen.

– De stiller veldig godt forberedt til VM. De har fått hjelp av sin tidligere konkurrent, Mathias Mollatt. De tar stadig skritt i riktig retning, og de nærmer seg nå den desiderte toppen i klassen. Jeg har stor tro på at de skal få ytterligere fremgang i VM, sier Guttormsen.

Vanskelige vindforhold er en usikkerhetsfaktor

I de to siste dagene før VM starter blir det neppe seiling på de norske lagene. En storm er varslet å feie inn over Melbourne denne weekenden og gjøre seiling umulig. Mandag 10. februar vil stormen være forbi, og værmeldingen forteller om lettere forhold.

Mesterskapet foregår inne i Port Phillip Bay, som er helt lukket havnebasseng med kun en smal åpning ut mot havet.

– Det er nærmest som å seile på en innsjø med ustabil fralandsvind uansett vindretning. I tillegg er det veldig store temperaturforskjeller her. Blåser det fra sør, kommer det iskald vind fra Sørishavet og temperaturen kan falle ned mot 10 grader. Kommer vinden fra nord, blåser det varm ørkenvind som kan være opp mot 40 varmegrader eller enda mer. Dette gjør luftmassene svært instabile, noe som for regattaseilerne nede på regattabanen resulterer i store vindskift og trykkforskjeller. Det gjør forholdene veldig utfordrende, forklarer Thomas Guttormsen.

Kommer vinden fra nordlig retning, kan den også ha med seg røyk fra de mange brannene i innlandet, noe som i verste fall nedsetter sikten ute på banen.

Sjøgress kan bli X-faktor

 20190331 141519 MJP 2
 SJØGRESS: Nicholas Fadler Martinsen og Martine Steller Mortensen håper det ikke vil feste seg sjøgress på foilene under VM. (FOTO: Morten Jensen)

En annen detalj å være oppmerksom på for seilerne, er at Port Phillip Bay har vist seg å inneholde mye drivende sjøgress som kan feste seg til ror og kjøl og nedsette både fart og manøvreringsevne. De norske seilerne har derfor trent ekstra på å kunne fjerne sjøegress på en kjapp og effektiv måte.

– Det er helt avgjørende, spesielt for Nacra 17-katamaranen som er utstyrt med foiler. Med sjøgress på foilene vil den ikke kunne løfte seg ut av vannet, og farten vil bli dramatisk lavere enn konkurrentene, som kan «fly» over vannet, sier Thomas Guttormsen.

Under oceaniamesterskapet var det flere av lagene i FX-klassen som var i medaljefinalen i siste VM, som måtte ta til takke med sølvfeltet fordi de hadde slitt med sjøgress på kjøl og ror.

Verdensmesterskapet starter mandag 10. februar og avsluttes med medaljefinaler lørdag 15. februar.

Read more

Hermann Tomasgaard alene blant de ti beste

February 3, 2020
Morten Jensen
Hermann Tomasgaard er den eneste norske seileren blant de ti beste på den nyeste oppdatering av verdensrankingen til det internasjonale seilforbundet.

Hermann Tomasgaard har beholdt 6. plassen han hadde ved oppdateringen i desember i Laser Standard, mens Anders Pedersen, som lå på 3. plass i Finnjolle i desember, er blitt skjøvet atskillige hakk ned – til en 15. plass. Hans beskjedne plassering i Finnjolle-VM i desember er årsaken til det.

Helene Næss og Marie Rønningen har beholdt sin 12. plass fra desember-rankingen i 49er FX. Det samme gjelder Line Flem Høst i Laser Radial. Også hun ligger på 15. plass – det samme som i desember. Caroline Rosmo har falt fra 56. til 58. plass.

Det er heller ingen bevegelse når det gjelder Sebastian Wang-Hansen i RS:X. Han er fortsatt nummer 19. Ytterligere to norske seilere er inne blant de 100 beste i RS:X. Endre Funnemark er nummer 58 og Arthjur Ulrichsen er 82.

Nicholas Fadler Martinsen og Martine Steller Mortensen, som akkurat har avsluttet det oceaniamesterskapet i Nacra 17 med en 16. plass der, har også beholdt 30. plass de hadde ved forrige oppdatering.

I 49er-klassen har Tomas og Mads Mathisen klatret fra en 58. til en 49. plass. De er de enest av de norske seilerene som er blant de 100 beste i sin klasse, som har avansert på rankingen i sin klasse fra desember 2019 til januar 2020.

Neste oppdatering skjer i mars – etter at VM-ene i 49ere, FX, Laser Standard og Radial og RS:X er unnagjort.

Norske seilere på verdensrankingen

De norske seilerne innehar per 29. januar 2020 disse plasseringene på verdensrankingen. Tallene ved tidligere oppdateringer i desember, oktober, september, juni, april og februar 2019 i parentes:

49er FX:
  • 12. Helene Næss/Marie Rønningen (12-13-11-10-9-7)
  • 59. Ragna og Maia Agerup (59-56-56-48-47-44)
  • 102. Pia Dahl Andersen/Nora Edland (103-93-91-X-X-X)
49er
  • 49. Tomas og Mads Mathisen (58-49-48-60-59-62)
  • 126. Jostein Aker/Jacob Undrum (146-135-169-X-X-X)
  • 158. Alexander Klippenberg/Jeppe Nilsen (183-172-173-X-X-X)
Laser Standard
  • 6. Hermann Tomasgaard (6-6-7-4-3-6)
  • 128. Uffe Tomasgaard (117-130-138-241-311-302)
  • 195. Olai Hagland (201-216-228-294-444-428)
  • 205. Christoffer Sørlie (197-165-178-229-335-320)
  • 468. Fredrik Andresen (475-446-463-462-X-X)
  • 476. Markus Hagen (482-455-473-507-X-X–)
  • 494. Sigurd Tveit (495-316-328-269-229-190)
  • 533. Didrik Jelstad (531-X-X-X-X-X)
  • 544. Anders Lindemark (605-X-X-X-X-X) 
  • 566. Per Lund  (561-528-548-557-X-X)
  • 594. Henrik Grønlund (X-X-X-X-X-X)
  • 667. Henrik Kaastad Ørjavik (X-X-X-X-X-X)
  • 684. Per Arne Nilsen (670-628-649-663–X-X)
Laser Radial damer
  • 15. Line Flem Høst (15-15-19-21-23-30)
  • 58. Caroline Sofia Rosmo (56-57-59-66-73-93)
  • 233. Guro Gjesdal (230-229-189-192-X-X)
  • 236. Hanna Katle Fjon (235-258-214-222–X-X)
  • 290. Amalie Wang (297-304-256-268–X-X)
  • 340. Kristine Hjellestad (346-355-309-322–X-X)
  • 401. Ingrid Bøen [405-422-365-378–X-X)
  • 440. Ingrid Wiik (X-X-X-X-X-X)
Finnjolle
  • 15. Anders Pedersen (3-3-11-8-11-12)
  • 117. Lars Johan Brodtkorb (115-105-72-69-68-68)
  • 376. Petter Fjeld (380-X-X-X-X-X)
  • 495. Ola M. Johannessen (500-X-X-X-X-X)
  • 497. Harald Vange (502-X-X-X-X-X)
  • Nacra 17
  • 30. Nicholas Fadler Martinsen/Martine Steller Mortensen (30-33-35-39-39-38)
  • 46. Tiril Bue/Mathias Mollatt (47-50-53-54-56-64)
RS:X Herrer
  • 19. Sebastian Wang-Hansen (19-19-24-30-32-31)
  • 58. Endre Funnemark (58-58-67-74-79-88)
  • 82. Arthur Ulrichsen (80-80-82-81-83-86)
  • 117. Henrik Borge (118-116-X-X-X-X)
  • 126. Matteo Maaoe (126-123-X-X-X-X)
  • 159. Ola Bjørne (159-153-X-X-X-X)
  • 178. Kristian Wendelborg (176-171-X-X-X-X)
  • 192. Arne Frithjof Askvig (189-184-167-162-168-119)
Read more

VM-oppkjøring for FX- og Nacra-laget

January 29, 2020
Morten Jensen
Fredag 31. januar starter oceaniamesterskapet i 49er FX og Nacra 17. Det blir en siste test for de norske lagene før VM starter i februar.

Helene Næss/Marie Rønningen og Martine Steller Mortensen/Nicholas Fadler Martinsen er på plass i geelong utenfor Melbourne i Australia for å delta i andre del av den store, internasjonale regattaen Sail Melbourne, som også teller som åpent oceaniamesterskap i 49er FX og Nacra 17. Deretter følger VM i de to klassene på samme bane med regattastart en uke etter at Sail Melbourne er avsluttet 3. februar.

– Vi skal bruke Sail Melbourne til å bli mest mulig kjent på banen. Vi seiler nærmest på en innsjø; bukten utenfor Geelong har bare en liten åpning mot nordøst. Det betyr at det blir fralandsvind med store vindskift og trykkforskjeller nesten uansett vindretning. Det blir dessuten lite sjø, selv om vinden er frisk, sier treneren til FX-laget, Thomas Guttormsen.

Han forteller at de norske jentene har hatt et velkomment avbrekk den siste uken der fysisk trening og oppladning har vært fokus.

– Nå er de friske og opplagte og klare til start, forsikrer han.

– Under regattaen skal de fokusere på arbeidsoppgaver som det å kunne bevege og posisjonere seg i tette felt, og det å posisjonere seg i forhold til vindskift som de forventer skal komme og å finne riktig timing i forhold til vindskiftene inn mot rundingsmerkene, forklarer han.

Alle de beste i 49er FX-klassen stiller til start, og selv om hovedmålet er å gjøre seg kjent på banen, prøve seil og forbedre farten, legger han ikke skjul på at de norske jentene vil seile for et godt resultat.

– Det hadde jo vært gøy å vinne en regatta igjen. Nå har de ikke stått øverst på pallen siden EM i 2018. Men er Helene og Marie med i medaljekampen mot slutten av regattaen, vil vi si oss veldig godt fornøyde med det, sier han.

Nacra-laget har press på seg

For det norske Nacra 17-laget stiller det seg litt annerledes. Mens FX-jentene er så godt som OL-klare og kan seile med senkede skuldre, må Nacra-laget vise til resultater som vil kunne få dem igjennom OL-nåløyet. Kravet er to topp ti-plasseringer i store, internasjonale regattaer, og Sail Melbourne byr dem på en mulighet til å få et slikt tellende resultat.

Martine og Nicholas har nå fått Mathias Mollatt med som medhjelper og trener. Han var tidligere en konkurrent til dem om OL-plassen, men han og Tiril Bue har nå kastet inn håndkleet med tanke på det.

 180911 JR WCSE 141466 7218
 TOPP TI: En plass blant de ti beste er det store målet for Nicholas Fadler Martinsen og Martine Steller Mortensen i Nacra 17. FOTO: Sailing Energy

– Martine og Nicholas må kjempe om alle de små poengene og gjøre alt de kan for å få tatt ut hele sitt potensiale. Klarer de å seile like godt i store, tette felt som de gjør i litt mindre felt der de seiler mot de aller beste, vil det kunne gå veien. På trening kan de i gode stunder være blant de tre–fire beste i verden, sier Thomas Guttormsen, som hjelper Mathias med å følge opp det norske Nacra-laget.

– I et felt med mange båter er marginene mellom det å velge riktig eller feil veldig små. Er man ett sekund for sent ute, kan toget være godt. Det er disse marginene de nå må jobbe med for å bli tøffe og sikre i store felt, sier han.

Sail Melbourne starter 31. januar og avsluttes 3. februar. I FX-klassen deltar 45 lag, i Nacra 17 er det 36 lag. Også 49er-klassen har sitt VM, men det er ingen norske lag blant de 80 båtene som stiller til start i denne klassen.

Fortsatt brenner det mange steder i Australia, men vindretningen den siste uken har vært slik at røyken ikke har nådd Melbourne.

– Det er branner ute av kontroll 30–40 mil fra oss, og kommer vindretningen derifra vil vi merke det i betydelig grad her i Geelong.

Brannene vil trolig pågå resten av den australske sommeren og først kunne ta slutt når regntiden setter inn i mars/april.

Read more

Travel februar-måned for landslaget

January 24, 2020
Morten Jensen
Landslaget er allerede i gang med en travel vinter. Mange store mesterskap finner sted i den neste måneden.

Med et OL vinkende der fremme i juli, er landslagets seilere nå i ferd med å gå løs på oppløpssiden i sin lange OL-satsing. Flere store mesterskap finner sted i feb­ruar. Der skal noen seilere satse på å nå OL-kravene som sportssjef Rigo de Nijs har satt for å kunne komme i betraktning, mens andre som har nådd kravene, må bruke mesterskapene til å finpusse en gryende OL-form.

10. februar starter VM i 49er FX og Nacra 17 i Melbourne i Australia. Nicholas Fadler Martinsen og Martine Steller Mortensen kvalifiserte Norge for en nasjonsplass i OL i Nacra 17 før jul, men nå må de overbevise om at de selv er gode nok til å fylle den plassen. To plasseringer blant de ti beste i store, internasjonale mesterskap er hva som kreves. Det kravet har Helene Næss og Marie Rønningen, som deltar i 49er FX, klart, og for dem er det medalje som gjelder i VM.

SEILmagasinet bringer en stor presentasjon av de to Tønsberg-jentene i sin neste utgave, som kommer i slutten av januar.

Parallelt med VM i FX og Nacra 17 starter VM i Laser Standard. Det foregår også i Melbourne, og mesterskapet innledes 11. februar. Eneste norske deltager er Hermann Tomasgaard. Også han har klart OL-kravet allerede.

  1. februar er det klart for VM i Laser Radial, også det i Melbourne. Der starter Line Flem Høst og Caroline Rosmo. Norge har nasjonsplass i denne klassen, og under Sail Melbourne ble Line nummer åtte og fikk med det sin andre topp ti-plassering. Det betyr at også hun er «innafor» OL-kravet.

  2. februar starter VM i RS:X i Melbourne. Tre norske seilere deltar: Sebastian Wang-Hansen, Arne Frithjof Askvig og Endre Funnemark. Norge har nasjonsplass, men seilerne, i første rekke OL-håpet Sebastian, mangler fortsatt kvalifiserende resultater. Så det blir jobben i Melbourne!

Read more

Line Flem Host er igjennom OL-nåløyet

January 23, 2020
Morten Jensen
Ved å bli nummer 8 i Sail Melbourne, oppnådde Line Flem Høst også sin andre topp ti-plassering i en stor internasjonal regatta. Dermed har hun klart NSFs krav til å kunne bli innstilt til OL-deltagelse i Laser Radial.

Den norske OL-uttagningen går igjennom flere faser. Fase 1 består i hovedsak i å nasjonskvalifisere Norge for en plass i OL. Det har de norske seilerne nå klart i seks av de ti OL-klassene.

I fase 2 skal enkeltutøverne vise at de er gode nok til å kunne få delta i OL, og kravet i så måte er at de må kunne vise til to topp ti-plasseringer i store, internasjonale regattaer med bred internasjonal deltagelse. Tre norske seilere/lag hadde før regattaen Sail Melbourne klart dette:

Igjennom nåløyet

Line Flem Høst fra KNS hadde ved årsskiftet et topp ti-resultat, noe hun klarte ved å bli nummer fire i verdenscup-regattaen i Genoa i 2019. I Sail Melbourne fikk hun sitt andre topp ti-resultat ved å bli nummer 8 i Laser Radial-klassen. Dermed har også hun nå klart NSFs OL-krav.

I Radial-klassen deltok både kvinner og menn, og blant kvinnene alene var hun 5. best og hadde flere av de beste på verdensrankingen bak seg. Anton Garotte, treneren til Hermann Tomasgaard, som også fulgte med på Lines seiling i Melbourne, var etter sigende imponert over seilingen hennes under tøffe og vanskelige forhold.

Garottes egen elev, Hermann Tomasgaard, kom på 7. plass i Laser Standard, og stadfestet med det sin solide forankring i toppen av Laser-klassen. Det var hans femte topp ti-plassering etter at OL-uttagningen startet.

Anders Pedersen kom på 3. plass i Finnjolle, men i hans klasse deltok kun åtte båter.

Caroline Rosmo fra Bundefjorden ble nummer 24 i sølvfeltet i Laser Radial, mens Henrik Wetlesen Borge fra KNS ble nummer 16 av 18 deltagere i RS:X. Han var den eneste av tre norske deltagere som fullførte hele serien.

Komplette resultater fra Melbourne

Norge har også kvalifisert seg for deltagelse i OL i Tokyo i Nacra 17 og RS:X for herrer, men ingen av de aktuelle kandidatene har ennå en topp ti-plassering inne. Første mulighet kommer under klassenes VM i Melbourne i februar.

Første offisielle OL-uttak skjer i februar

Det er Olympiatoppen som står for det endelige uttaket. Norges Seilforbund innstiller sine kandidater overfor Olympiatoppen, og det første offisielle OL-uttaket vil etter sigende skje i februar. Ingen seilere er med andre ord offsielt uttatt ennå, men de fire seilerne/lagene har klart de kravene NSF ved sportssjef Rigo de Nijs og Olympiatoppen har satt i fellesskap.

Read more

Tre blant de 10 beste i Melbourne

January 23, 2020
Morten Jensen
De norske seilerne har lagt beslag på tre plasser blant de ti beste under første del av den store, internasjonale regattaen Sail Melbourne.

Mange av verdens beste seilere har lagt turen til Melbourne i Australia for å trene og delta i regattaen Sail Melbourne. Så også flere av de norske seilerne, og før siste dag av Sail Melbourne for klassene er det knyttet et norsk flagg til tre plasseringer blant de ti beste i Laser Radial, Laser Standard og Finnjolle.

Line Flem Høst ligger på 8. plass i Laser Radial. Der deltar det 85 seilere , og Radial-klassen er ikke en ren dameklasse denne gangen. I klassen deltar både menn og kvinner, og sjaltes mennene ut, har Line kun tre kvinner foran seg, mens hun har for eksempel Emma Plasschaert fra Belgia (ranket som nr. 3 i verden) og Alison Young fra England (ranket som nr. 2 i verden) bak seg.

Hermann Tomasgaard er nummer 7 i Laser Standard av 70 seilere og det er kun ti poeng opp til en pallplass. Anders Pedersen må endet på en plass blant de ti beste all den stund det deltar kun åtte seilere i Finnjolle-klassen. Anders ligger så langt som nummer 3 sammenlagt og og vant de to siste seilasene som er blitt seilt i serien.

Caroline Rosmo seiler i sølvfinalen i Laser Radial der hun ligger på 20. plass (nr. 63 totalt), mens de tre norske brettseilerne Henrik Wetlesen Borge, Matteø Maaø og Endre Funnemark ikke har seilt i de siste dagenes seilaser i RS:X-klassen. Det har vært røffe forhold med mye vind og sjø.

Read more

Helene og Marie måtte trene med munnbind

January 23, 2020
Morten Jensen
Heller ikke seilerne er upåvirket av de voldsomme brannene i Australia. I Melbourne måtte Helene Næss og Marie Rønningen trene med munnbind.

Skogbrannene i Australia angår og er tilstedeværende også for seilerne som for tiden deltar i regattaen Sail Melbourne, og seilere som er i Melbourne for å forberede seg til de kommende verdensmesterskapene der. Helene Næss og Marie Rønningen har vært der siden begynnelsen av januar, og noen dager har de måttet ta på seg støvmasker for å forsøke å holde røyken ute.

– Allerede da vi landet på flyplassen i Melbourne kjente vi røyklukten inne i ankomsthallen. Det luktet bål, sier treneren Thomas Guttormsen.

VG oppslag Røyk mi Melbourne 1200At de norske jentene har måttet seile med munnbind, har ikke gått upåaktet hen. Både VG og Aftenposten har fanget opp dette og lagd oppslag om forholdene.

– Når de ikke vil skrive om oss når vi vinner medaljer, får vi fore dem med dette, sier Guttormsen, lettere ironisk.

 Som å seile i et rom hvor 15 står og kjederøyker

Vindretningen bestemmer intensiteten i røyken fra brannene, som foregår 30–40 mil unna Melbourne og Geelong seks-syv mil utenfor der regattaene og treningen foregår. I en uke hadde de norske seilerne gode, røykfrie forhold, men så snudde vinden. Da var mengden røykpartikler oppe i 500 ppm (partikler per million).

– 100 ppm beskrives som mengden røyk som kommer fra tre personer som røyker inne i et tett rom. Med 500 var det med andre ord som å seile inne i et rom der 15 personer stod og kjederøyket. Vi kjente det i halsen og det sved i øynene, sier Guttormsen.

Den kommende uken skal Helene Næss og Marie Rønningen starte oppkjøringen til VM. Den første uken skal de ha fokus på fysisk trening, og denne uken har de bestemt seg for å reise til et annet sted lengre nord der det ikke er røyk.

 Seilerne har igangsatt en støttekampanje

Røyken seilerne må seile i, går også inn på seilerne. Marie Rønningen sier til Aftenposten «at vi opplever at kloden vår skriker om hjelp». Klasseklubbene for 49er og Nacra 17 har derfor valgt å ta affære og har igangsatt en innsamlingsaksjon til støtte til dem som kjemper mot brannene.

– Vi vet at vi ved å arrangere store regattaer og mesterskap er avhengig av frivillige til å hjelpe oss, frivillige hvis engasjement i disse tider kunne vært brukt andre steder. Derfor har vi satt igang denne aksjonen for å gi noe tilbake til Geelong og det australske samfunnet, uttaler Chris Manton i den internasjonale 9er-klasseklubben.

I en annen australsk innsamlingsaksjon til støtte for brannmennene som kjemper mot flammene, kom det inn 350 millioner kroner i løpet av en uke.

– Om vi ikke når et slikt beløp, håper jeg seilverdenen kan bidra med noe, sier Thomas Guttormsen.Aftenposten oppslag Røyk mi Melbourne 1200

Read more