Norges OL-håp i brettseiling, Sebastian Wang-Hansen, har bestemt seg for å gi seg. – En blanding av mange faktorer ligger bak beslutningen, sier han.

I det siste ti-året har Sebastian Wang-Hansen (32) vært Norges fremste brettseiler på herresiden. Han representerte Norge i OL i 2012 og satset mot OL i 2016, men ble ikke uttatt I 2018 kvalifiserte han Norge for en kvoteplass i RS:X for OL i 2020, og den plassen hadde han klare ambisjoner om og var på godt vei til å kapre selv i år. Men da OL ble utsatt til 2021, var det et alvorlig skudd for baugen for ham.

– Jeg hadde tenkt å gi meg etter OL og jeg hadde lagt en del planer etter det. Med OL utsatt til 2021 måtte jeg ha satt disse på vent i ytterligere et år,  men i den usikre situasjonen vi er i nå – det er ikke en gang sikkert om det virkelig blir et OL om ett år – så hadde jeg rett og slett ikke motivasjon nok til å gå løs på enda et år til, sier Sebastian.

– I de siste fire årene har jeg tatt ett år ad gangen for å se om jeg har hatt den tilstrekkelige fremgangen for å kunne nå målet om å kjempe om en god plassering i OL i 2020. Det synes jeg at jeg har hatt, og var derfor innstilt på å satse for fullt mot årets OL. Men nå er jo det forskjøvet med ett år, og jeg har holdt på lenge nå. På et tidspunkt må man jo slutte, og jeg syntes å gjøre det nå, var det riktige valget å ta nå.

En tungtveiende årsak var et svært spennende jobbtilbud som lå foran ham. Sebastian er utdannet sivilingeniør og produktuvikler, og han er allerede nå i full jobb hos firmaet Zen Energy, som driver med utvikling av drivverket i elektriske båter, ferger og skip.

– Jeg er jo veldig godt fornøyd med å kunne gå rett fra toppidrettslivet og inn i drømmejobben. Det er ikke mulig å gjøre litt av begge deler. Toppidrett er hundre prosent – det er alt eller ingenting. Så jeg måtte ta et valg.

Vil være med i seilmiljøet

Sebastian forsvinner imidlertid ikke ut av norsk seilsport, Han vil fortsatt seile aktivt og delta og bidra i seilmiljøet, men i hvilken klasse, vet han ennå ikke. Men han indikerer at det nok må bli noe med foil.

Sebastians siste internasjonale regatta i RS:X ble VM i Australia i februar i år der han ble nummer 24. Under verdenscupen i Japan i august 2019 ble han nummer 8. og i prøve-OL umiddelbart i forkant nummer 18. Før det har han en lang, lang internasjonal karriere, som i World Sailings resultatoversikt startet i oktober i 2005 med VM i Raceboard i Cadiz.  Han representerte Norge i RS:X-klassen i London-OL i 2012. 

– Jeg vil benytte anledningen til å takke Sebastian for hans lange innsats og for å ha representert Norge i så mange brettsammenhenger, sier Per Christian Bordal, generalsekretær i Norges Seilforbund.

I det internasjonale brettmiljøet har Sebastian ord på seg for å være en av de aller best fysisk trente seilerne.

– Sebastian har satt standarden med hensyn til hvor den fysiske listen skal ligge, og han har bidratt til å trekke hele det norske landslaget opp, sier Per Christian Bordal.