For første gang på syv måneder skal landslagsseilerne atter få måle krefter mot den øvrige verdenseliten. Kieler Woche starter i morgen, torsdag 10. september.

– Det føles helt uvirkelig og litt sprøtt å være her. Vanligvis yrer det av liv, folk, telt og sponsorplakater – nå er havnen her i Kiel hermetisk lukket og kun tilgjengelig for arrangører, seilere og trenere, forteller Thomas Guttormsen, trener for Helene Næss og Marie Rønningen i 49erFX.

De norske seilerne ankom onsdag formiddag – første regattastart er på torsdag. Også det å ha så kort tid før en start, er uvanlig, for planen er at seilerne skal oppholde seg kortest mulig i Tyskland. Og når de kommer hjem igjen etter regattaslutt på søndag, venter 10 dagers karantene.

Blir spennende å måle krefter

Det som imidlertid overskygger alt dette, er muligheten de nå har for atter å kunne få seile mot internasjonale konkurrenter igjen – for så å få en pekepinn om hvor man står etter syv måneder med internasjonal isoloasjon. Konkurranselysten er stor etter et så langt opphold.

– Ja, det blir veldig spennende, sier Guttormsen.

– Vi vet det er mange av konkurrentene våre som har fått trent godt i disse månedene, men vi vet også at det er veldig mange som har måttet trene alene. 

Selv tror Thomas at norske seilere har kommet godt ut av det i koronatiden med mange samlinger og mye intensiv trening der 49er-gutta og FX-jentene har seilt sammen, pushet hverandre og lært av hverandre.

– Nå gjelder det å komme i racing-modus på den korte tiden vi har, så fort som mulig før start, og så får vi se hvordan vi ligger an, sier Thomas Guttormsen.

Helene Næss og Marie Rønningen er alene om å forsvare de norske fargene i 49er FX. Pia Dahl Andersen og Nora Edland har av praktiske årsaker valgt å være hjemme.

Kiel er ingen lykkebane

Den norske treneren forteller at Kiel langt fra er noen lykkebane for det norske FX-laget. Helene og Marie har til gode å få til et godt resultat i Kiel. 

– Nå er det imidlertid to år siden vi var her sist, og mye er skjedd på den tiden. Helene og Marie er definitivt blitt bedre på disse årene.

Han forteller at det som gjør banene i Kiel vanskelige, er at det svært ofte  kommer værsystemer fra vest – noe som betyr skiftene og ustabil vind fra land. 

– Skiftene kommer brått og virker uforutsigbare.

Thomas Guttormsen kaller skiftene for «patchy».

Vanligvis foregår Kieler Woche i juni, men på grunn av koronapandemien er årets utgave, som med nød og neppe lar seg gjennomføre, utsatt til nå i september. Det betyr at vannet i sjøen er varmere, og Thomas Guttormsen tror det vil ha innvirkning på hvordan skiftene vil oppføre seg og at de vil bli litt enklere å lese.

Ny 49er-mix

Ved siden av FX-laget stiller Norge med en 49er, og det med en ny konstellasjon: Tomas Mathisen (Risør) skal seile sammen med Jeppe Nilsen (KNS). Jeppe seiler vanligvis med Alexander Hylen Klippenberg, men både Alexander og Tomas’ bror, Mads Mathisen, har valgt å holde seg i Norge. Da seilerne trente på Hankø for noen uker siden, seilte de med denne miksen av lag: Tomas/Jeppe og Alexander/Mads. 49er-coachen Mikael Lundh mener det å veksle slik på lagene, vil heve nivået til alle seilerne.

 Jeppe Nilsen og Tomas Mathisen
 NY MIX: I Kiel seiler Tomas Mathisen og Jeppe Nilsen sammen for anledningen. FOTO: Morten Jensen

Se intervju med Mikael Lundh.

Hermann Tomasgaard (KNS) og de to Stavanger-seilerne Olai Hagland og Theodor Middelthon deltar i Laser Standard. Theodor har allerede nettopp vært i ilden i Kiel. I går ble seilasene i den åpne Laser Radial-klassen med 99 deltagere avsluttet der, og Theodor endte på en sterk 7. plass.

I Laser Radial stiller Line Flem Høst til start og i Finnjolle er nybakt norgesmester, Anders Pedersen på plass.

De siste to norske seilerne som deltar i Kiel, er Nicholas Fadler Martinsen og Martine Steller Mortensen i Nacra 17. Det betyr at det nå er første gang hele det norske landslaget er samlet siden de i all hast måtte forlate Palma på Mallorca i mars før hele Europa stengte ned.

MJP 20200819 01169 8256 x 5504 
LASER STANDARD: For ikke mange ukene siden hadde Hermann Tomasgaard verdens beste Laser-seilere på besøk på Hvasser. Nå skal han seile mot dem og mange flere i Kiel. FOTO: Morten Jensen. 

Strengt smittevern-regime

Med som trenere i Kiel er foruten Thomas Guttormsen også Espen Guttormsen, Anton Garotte og sportssjef Rigo de Nijs.

Regattaen foregår under et strengt smittevern-regime med restriksjoner som for eksempel at alle må bære munnbind i havnen og med en gang de setter foten på slippen etter seilasene. Kun akkrediterte personer får adgang til havnen.

– Vi er i tett dialog med Olympiatoppens medisinske team. De har døgnvakt og er tilgjengelige 24/7 dersom noe skulle skje eller om seilere og trenere har spørsmål, forteller Per Christian Bordal i NSF.

Og når alle seilerne kommer hjem igjen, venter altså 10 dagers karantene. Det er prisen å betale for å kunne seile regatta igjen etter syv måneder.