Heller ikke seilerne er upåvirket av de voldsomme brannene i Australia. I Melbourne måtte Helene Næss og Marie Rønningen trene med munnbind.

Skogbrannene i Australia angår og er tilstedeværende også for seilerne som for tiden deltar i regattaen Sail Melbourne, og seilere som er i Melbourne for å forberede seg til de kommende verdensmesterskapene der. Helene Næss og Marie Rønningen har vært der siden begynnelsen av januar, og noen dager har de måttet ta på seg støvmasker for å forsøke å holde røyken ute.

– Allerede da vi landet på flyplassen i Melbourne kjente vi røyklukten inne i ankomsthallen. Det luktet bål, sier treneren Thomas Guttormsen.

VG oppslag Røyk mi Melbourne 1200At de norske jentene har måttet seile med munnbind, har ikke gått upåaktet hen. Både VG og Aftenposten har fanget opp dette og lagd oppslag om forholdene.

– Når de ikke vil skrive om oss når vi vinner medaljer, får vi fore dem med dette, sier Guttormsen, lettere ironisk.

 Som å seile i et rom hvor 15 står og kjederøyker

Vindretningen bestemmer intensiteten i røyken fra brannene, som foregår 30–40 mil unna Melbourne og Geelong seks-syv mil utenfor der regattaene og treningen foregår. I en uke hadde de norske seilerne gode, røykfrie forhold, men så snudde vinden. Da var mengden røykpartikler oppe i 500 ppm (partikler per million).

– 100 ppm beskrives som mengden røyk som kommer fra tre personer som røyker inne i et tett rom. Med 500 var det med andre ord som å seile inne i et rom der 15 personer stod og kjederøyket. Vi kjente det i halsen og det sved i øynene, sier Guttormsen.

Den kommende uken skal Helene Næss og Marie Rønningen starte oppkjøringen til VM. Den første uken skal de ha fokus på fysisk trening, og denne uken har de bestemt seg for å reise til et annet sted lengre nord der det ikke er røyk.

 Seilerne har igangsatt en støttekampanje

Røyken seilerne må seile i, går også inn på seilerne. Marie Rønningen sier til Aftenposten «at vi opplever at kloden vår skriker om hjelp». Klasseklubbene for 49er og Nacra 17 har derfor valgt å ta affære og har igangsatt en innsamlingsaksjon til støtte til dem som kjemper mot brannene.

– Vi vet at vi ved å arrangere store regattaer og mesterskap er avhengig av frivillige til å hjelpe oss, frivillige hvis engasjement i disse tider kunne vært brukt andre steder. Derfor har vi satt igang denne aksjonen for å gi noe tilbake til Geelong og det australske samfunnet, uttaler Chris Manton i den internasjonale 9er-klasseklubben.

I en annen australsk innsamlingsaksjon til støtte for brannmennene som kjemper mot flammene, kom det inn 350 millioner kroner i løpet av en uke.

– Om vi ikke når et slikt beløp, håper jeg seilverdenen kan bidra med noe, sier Thomas Guttormsen.Aftenposten oppslag Røyk mi Melbourne 1200