Etter en imponerende stabil serie under ekstremt krevende forhold, kan et av verdens beste 49er FX-lag henge enda en EM-medalje rundt halsen! Kun tyske Lutz/Beucke var bedre enn de norske jentene på Attersee.

”Vi er kjempefornøyde”, sier trener Thomas Guttormsen. ”Jentene har tidligere slitt med å seile i vanskelige forhold, med pålandsvind og store skift. Vi har lagt ned et stort arbeid med akkurat denne biten i år – vi visste at det ville bli sånne forhold her på Attersee, og at det vi hadde trent på ville bli testet for alvor denne uka. Og det ble det virkelig! Helene og Marie fikk det til i alle løpene, bortsett fra ett, så vi er virkelig fornøyde med hele prosessen."

Tett kamp

Vinnere ble tyske Tina Lutz/Susann Beucke. De lå i teten hele veien, og seilte fantastisk sterkt og stabilt. Likevel ble de hardt presset av de norske jentene, som var de eneste som virkelig utfordret dem i kampen om gullet.

"Det ble tett", forteller Guttormsen. "Før siste dag var det bare to poeng mellom dem, og langt ned til resten. Vi var på vannet klokken halv syv om morgenen, mens det stadig var mørkt, og ventet på daglys og vind ute på banen. Først ved halv elleve-tiden kom vinden, en tricky og ustabil sønnavind, og vi fikk to løp om formiddagen. Tyskerne var bunnsolide, med to andreplasser, men Helene og Marie klarte seg også fint igjennom, med 6 og 8. Så da var sølvmedaljen egentlig sikret."

Gull innenfor rekkevidde

Om ettermiddagen kom solgangsbrisen, og dermed to løp i fine forhold. Den norske båten satset alt på gullet, og seilte et løp med høy risiko. Det gikk den gale veien, og førte til seriens eneste dårlige resultat, en 20. plass.

"Likevel var gullet stadig innenfor rekkevidde før siste løp", sier Guttormsen. "Det manglet bare 8 poeng, og det går fort i dette feltet. Jentene kom foran, som de skulle, og det så lyst ut – de la fort fire-fem  båter mellom seg og tyskerne. Men tyskerne hang godt på hele veien, og i mål manglet det desverre fire poeng. Tett på – men det er bare å gratulere Tina og Susann. Helene og Marie seilte et super godt mesterskap, men de seilte enda bedre."

Til Cascais

Nå går turen direkte til Cascais, Spania, sier Guttormsen. Her det blir to ukers trening med andre internasjonale topp-besetninger – fire av verdens åtte beste besetninger skal trene sammen, og bli enda skarpere på veien mot OL neste år.

Andre norske seilere:

Pia Dahl Andersen/Nora Edland, som deltok i sin første internasjonale regatta i klassen, endte som 33, og nådde å vise potensiale underveis: I dagens første løp fikk de en 4. plass i sølvfeltet.

49er: Mathias Berthet/Alexander Franks-Penty, som debuterer internasjonalt i klassen, fikk en super sterk avslutning i sølvfeltet i dag, med 2. og 3. plass i to av seilasene. Samlet sett ble det en 36. plass. Tomas Mathisen/Jesper Nilsen sluttet som 41, men deltok ikke i siste seilas.

Nacra: 22. plass til Nicholas Fadler Martinsen/Martine Steller Mortensen.

Fulle resultater, tracking og annen informasjon på SAP Sailing:

https://49ereuros2020.sapsailing.com/gwt/Home.html#/regatta/leaderboard/:eventId=bc806190-1c04-4222-b21b-898a08b97e54&regattaId=2020%2049erFx%20European%20Championships