Helle Oppedal

Helle Oppedal fattet interesse for brettseiling den dagen hun fant faren, Kristian Oppedals, gamle seilbrett under terassen da hun var syv år gammel. Faren hadde vært en god brettseiler en gang i tiden, men Helle hadde ikke sett ham seile, så hun lurte på hva dette var for noe. De fikk fatt i et lite seil og Helle fikk prøve seg utpå – og siden har Helle vært en lidenskapelig windsurfer.

– Jeg var mest glad i å leke, og jeg elsket å bade med windsurfingutstyret sammen med vennene mine, forteller Helle om sin spede begynnelse.

Senere har hun vært aktiv på en rekke ulike brett-typer, og hun ble tidlig god til å seile. Da merket hun at miljøet rundt henne hadde forventninger, som hun også skulle komme til å innfri. Men først og fremst er det lidenskapen for windsurfingen som er drivkraften hennes.

– Min styrke tror jeg er at jeg virkelig elsker brettseiling. Mange seiler for å bli verdensmestre, jeg seiler fordi jeg elsker det.

Helle trekker frem to prestasjoner som hun setter aller høyest. Den ene er andreplassen i Professional Windsurfers Association (PWA) World Tour i 2021. Der holdt hun på å vinne, men det ble andreplass til slutt blant verdens beste, kvinnelige, foilende windsurfere.

– Der hadde jeg alltid drømt om å få stå på pallen, så jeg skjønte det ikke helt da jeg først stod der og det var virkelig.

Helles andre høydepunkt var 8. plassen i VM i iQFOiL i 2021 – og andreplass i juniorklassen.

– Det var stort. Jeg har alltid vært god til å seile, men jeg har aldri tenkt på meg selv som en av de beste.

Men det er altså Helle blitt, og om fremtiden sier hun:

– Jeg følger hjertet, men jeg har forstått at jeg presterer på mitt beste når jeg har det gøy og bra med meg selv. Så jeg følger det jeg har lyst til og troen på, og nå er det OL jeg har lyst til å forsøke meg på. Jeg synes det er veldig fascinerende med en så stor utfordring.

Ved siden av å være på landslaget har Helle et tett treningssamarbeid med en sveitsisk og en nederlandsk seiler. De deler på all sin kunnskap og sine erfaringer for å utvikle seg. Hun seiler også mye sammen med sine to yngre søstre, Tuva og Thea.

– Vi har ingen sperrer for hverandre; vi deler alt. Vi tror det er veien å gå for å lykkes.

For Helle Oppedal handler seilglede seg om å utvikle seg som person, noe det å være windsurfer bidrar til. Seilingen fører også Helle verden rundt, for hun liker å reise og å møte nye mennesker.

Helle har dessuten en kjepphest hun rir i seilmiljøet:

– Seilsporten fremstår som veldig maskulin, men jeg vil forsøke å vise at at det å være windsurfer kan være feminint. Derfor seiler jeg med neglelakk og kler meg i kjole på stranden før og etter seiling. Det må være lov å være ordentlig jente – og at man ikke må være en guttejente for å kunne trives.

Ingen ekstra bilder

Født: 07.11.2001

Høyde 165 cm
Seilforening: Sola Brettseilerforening
Sivilstatus:  
Utdannelse: Seiler og studerer ved NTNU.  
Aktiviter utenom seiling: Strikker, hekler, skriver, musikk, feminist

Trener:

GJELDENDE VERDENSRANKING

Februar 2023: 42. plass i iQFOiL Damer

VERDENSMESTERSKAP

2022: 38. plass - iQFOiL Damer

2021: 8. plass - iQFOiL Damer

2019: 55. plass - Funboard

2018: 10. plass - RS:X Damer junior

2017: 12. plass - RS:X Damer junior

EUROPAMESTERSKAP

2022: 36. plass - iQFOiL Damer

2021: 19. pass - - iQFOiL Damer

2020: 17. plass - iQFOiL Damer

SPECIAL EVENTS

2021: 2. plass i PWA World Cup

UNGDOMS-OL

2018: 16. plass - Bic Techno 293 Pluss Damer