Endre Funnemark

Endre Funnemark kom som den siste uttatte med i seilertroppen til OL i Japan i 2021 i brettklassen RS:X. Etter OL har han gått over i den nye OL-klassen for brettseilere, iQFOiL, som han nå satser videre i internasjonalt. Endre har seilt brett helt siden han begynte å seile.

Endre Funnemarks inngang til seilsporten er atypisk. Mens de fleste andre i den norske OL-troppen startet i Optimist som barn, begynte Endre med brettseiling da han var 13 år.

– I oppveksten drev jeg med mange ulike idretter. Jeg har vært innom fotball, bandy, klatring, alpint og svømming, men så begynte jeg å seile brett i KNS som 13-åring.

I noen år ble det brettseiling om sommeren og alpint om vinteren, men etter hvert ble det mer og mer seiling.

– Ved siden av at det var morsomt å seile, syntes jeg miljøet og stemningen på brygga var veldig kul. Det var gøy å være med på helgesamlingene og reise rundt på norgescupene. Så da valgte jeg å gå den veien. I stedet for ski om vinteren, ble det mer reising til varmere strøk for å seile.

Endre Funnemark deltok i OL i 2021, og det har gitt ham mersmak. Nå er blikket fast rettet mot OL i 2024. FOTO: Morten Jensen

Til å begynne med seilte Endre brettet Bic Techno. Deretter fortsatte han å seile RS:X Junior. Han deltok i flere EM-er og VM-er i brettseiling, men det store vendepunktet kom da han ble tatt ut til å seile for Norge i det internasjonale seilforbundets junior-VM i Malaysia i 2015.

– Det var en opplevelse, og den var egentlig ikke så ulik den man opplever i OL med én seiler fra hver nasjon i hver klasse. Men også maten, stemningen og måten vi bor på har mange likhetstrekk.

En avgjørende regatta

For Endre ble verdenscup-regattaen i Miami i 2019 avgjørende. Da følte han at noe løsnet og at han fikk et lite gjennombrudd. NSFs daværende sportssjef, Rigo de Nijs, var ute i RIB og Endre fikk høre av Rigo at han så et potensiale i ham. Med en fortsatt stigende kurve, så kunne det bli til noe bra, mente sportssjefen.

– Det var en motivasjonsboost, og i 2019 gikk det mye bedre enn tidligere.

Endre begynte på idrettshøyskolen i 2019 og seilte den påfølgende vinteren i Australia. Deretter kom koronapandemien i begynnelsen av 2020 med sin lock down. Endre stod igjen alene som norsk brettseiler på toppnivå.

Gode venner i seilmiljøet gjorde at Endre fikk innpass til å trene sammen med det nederlandske landslaget i brettseiling på slutten av 2020. Nederlenderne har verdens beste lag, og de har vært på topp i OL siden 1984

Treningen med nederlenderne ga Endre mange aha-opplevelser og innsyn i nederlendernes treningsfilosofi, og det resulterte i ytterligere løft. Under VM i RS:X i 2021 ble han nummer 18 i VM, og i OL i 2021 overrasket Endre Funnemark med flere gode enkeltresultater. Jevnheten var imidlertid ikke på plass, men erfaringen fra OL i Japan er viktig for Endre, som nå satser mot OL i 2024 i den nye foilende brettklassen iQFOiL.

Ingen ekstra bilder

Født: 25. februar 1998

Høyde: 190 cm
Seilforening: Kongelig Norsk Seilforening
Sivilstatus:  
Utdannelse: Medisinstudent ved UiO
Aktivitet utenom seiling:

Trener: Peer Moberg

Følg Endre i sosiale medier

Facebook

Instagram

GJELDENDE VERDENSRANKING

Mars 2024:: 41. plass i iQFOiL Herrer

OLYMPISKE LEKER

2021: 14. plass - RS:X

VERDENSMESTERSKAP

2023: 32. plass - iQFOiL Herrer

2021: 18. plass - RS:X

2020: 47. plass - RS:X

2019: 45. plass - RS:X

2018: 81. plass - RS:X

2016: 35. plass - RS:X junior

EUROPAMESTERSKAP

2022: 37. plass - iQFOiL

2021: 34. plass - RS:X

2019: 50. plass - RS:X

NORGESMESTERSKAP

2022: Gull - iQFOiL

2021: Gull - iQFOiL

2017: Bronse - RS:X

WORLD SAILING PROFILE

Endre Funnemark